Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Merkel ja Trump tapasivat ensi kertaa – reilu kauppa vilisi puheissa

Merkel ja Trump puhuivat muun muassa Ukrainan konfliktin ratkaisemisesta, maailmankaupasta ja Natosta.

Angela Merkel ja Donald Trump.
Angela Merkel ja Donald Trump. Kuva: Saul Loeb / AFP
Teemu Toivola
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ovat pitäneet ensimmäisen yhteisen lehdistötilaisuutensa. Merkel ja Trump korostivat, että maiden suhde perustuu yhteisille, jaetuille arvoille, kuten rauhalle ja oikeudenmukaisuudelle.

– Ainakin meillä on [Merkelin kanssa] jotakin yhteistä, Trump nauratti lehdistötilaisuudessa vastauksellaan saksalaisen Die Welt -lehden toimittajan kysymykseen siitä, pitikö Trump virheenä syyttää brittejä väitetystä salakuuntelusta.

Vuonna 2013 – Barack Obaman presidenttikaudella – julkisuuteen levisi tieto, että Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu NSA olisi salakuunnellut liittokansleri Merkelin puhelinta.

Trump yritti esiintyä reilun kaupan lähettinä

Trump korosti moneen otteeseen, että hän ei halua eristää Yhdysvaltoja taloudellisesti, vaan haluaa ennen kaikkea, että maailmankauppa on reilu myös Yhdysvalloille. Kun saksalaislehden toimittaja kysyi täsmennystä Trumpin lausuntoon, Trump totesi toimittajan ilmeisesti hankkivan tietonsa valeuutisista.

Vastauksissaan Trump esitti, että hän haluaa ainoastaan kääntää ulkomaankaupan suuntaa niin, että kauppa palvelee Yhdysvaltojen etuja. Trump on esittänyt, että Yhdysvaltojen ja EU:n vapaakauppasopimus olisi Yhdysvalloille epäedullinen ja vähentäisi amerikkalaisten työpaikkoja.

– Vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa ei ole aina nauttinut Saksassakaan suurta suosiota. Yhdysvalloissa on ollut vähemmän sopimusta vastustavia mielenosoituksia kuin Euroopassa tai Saksassa. On mukava huomata, että näkemykset sopimukseen voivat muuttua, Merkel piikitteli.

EU toivoo yhä vapaakauppaneuvotteluja

Merkelin mukaan Trump on tehnyt kauppapoliittisen näkemyksensä selviksi. Merkel kuitenkin toivoi, että Yhdysvallat ja EU voivat jatkaa vapaakauppaneuvotteluja.

– Uskon, että globalisaation pitäisi olla reilua. Esimerkiksi EU:n vapaan liikkuvuus on hyödyttänyt meidän talouskasvuamme ja Euroopan rauhaa merkittävästi, Merkel muistutti.

Lehdistötilaisuuden perusteella vaikuttaa siltä, että Yhdysvallat Saksa ovat vähintäänkin lähentymässä näkemyksissään Ukrainan kriisin ratkaisemisesta ja maiden suhteista Venäjään. Trump nimittäin kiitteli Merkelin neuvoja ja yhteistyötä Ukrainan konfliktin ratkaisemiseksi. Myös sotilasliitto Natosta puhuttaessa Merkel ja Trump korostivat pikemminkin yhteisymmärrystään kuin näkemyserojaan.

Suosittelemme