Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Sanna Ukkola: Kuoliaiksi kiusatut?

Somessa julkaistu ilkeä kirjoitus voi olla juuri se ratkaiseva, viimeinen oljenkorsi, joka murtaa herkän ihmisen, pohtii Sanna Ukkola blogissaan.

Sanna Ukkola
Kuva: Yle
Sanna Ukkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Yön pikkutunteina australialainen tv-juontaja Charlotte Dawson päivittää Twitter-sivunsa: “Te voititte. Toivottavasti tämä lopettaa kärsimykseni.” Tekstin yhteydessä on kuva Dawsonin kämmenestä, joka on täynnä lääkkeitä.

Eletään vuotta 2012 ja Dawson on taistellut Twitterin trolleja ja anonyymejä häirikköjä vastaan jo tunteja. Twitterissä hänen käsketään hirttää itsensä ja työntää päänsä leivänpaahtimeen. Hashtag #diecharlotte leviää netissä.

Dawson on juuri esiintynyt tv-haastattelussa ja kertonut kiusaamisesta. Nyt hän nielee lääkecocktailin alkoholin kanssa – ja päivittää itsemurhaviestin Twitteriin. Dawsonin ystävä soittaa ambulanssin ja tv-tähti kiidätetään sairaalaan. Hän selviää.

Charlotte Dawson käytti vuosia taisteluun nettihäiriköitä vastaan. Hän teki tv-juttuja, joissa hän kävi kiusaajien kotiovilla kysymässä, miksi he kirjoittivat uhkaavia tai vihaa tihkuvia tekstejä. Hän retwiittasi ilkeitä twiittejä, soitti kiusaajilleen ja ilmiantoi erään työnantajalleen. Hän kampanjoi kiusaamista vastaan – ja joutui entistä kovemman häiriköinnin kohteeksi.

Vuonna 2014 Dawson onnistui ottamaan itsensä hengiltä. Kiusaajat voittivat lopulta.

**Somessa teurastettiin **myös hiljattain kuollut stylisti Teri Niitti. Hän joutui julkisen lynkkaamisen kohteeksi postattuaan sosiaaliseen mediaan kuvan ja paheksuvan tekstin lentokoneessa imettävästä äidistä.

Twitter täyttyi oikeamielisestä raivosta, vihasta ja henkilöönkäyvästä tölvimisestä – ihmiset kiihdyttivät toinen toisensa pyhään vihaan. Niitti sai tappouhkauksia, häntä käskettiin ampumaan itsensä, hirttämään itsensä, syömään paskaa. Myös hänen vakavasti sairasta äitiään häiriköitiin.

Puoli vuotta kohun jälkeen Niitti hakeutui terapiaan.

Tunsin Niitin etäisesti työn ja yhteisten kavereiden kautta ja kirjoitin hänen kohtelustaan viime vuonna tapahtuneen jälkeen. Niitti otti kirjoituksen jälkeen yhteyttä ja kiitti, kyseli neuvoja, miten median kanssa kannattaisi toimia. Kertoi, että kohu oli hänelle valtavan raskas ja hän oli joutunut lopettamaan nettikirjoitusten lukemisen täysin.

Myöhemmin hän avautui aiheesta myös mediassa:

“Musta on tullut arempi. Mä en tajunnut, kuinka paljon se vaikuttaa. Mä oon kuin varjo entisestä itsestäni”, Teri Niitti kertoi Yle Kioskin haastattelussa.

Niitti kuoli tammikuussa vain 43-vuotiaana jouduttuaan sairaalaan sydänvaivojen takia. Niitin läheinen ystävä Anne Kukkohovi pohdiskeli kuoleman jälkeen, mursiko ihmisten viha herkän stylistin sydämen.

“Someraivo särkee sydämiä ja ehkä särki Terinkin sydämen. Tiedän hänen ottaneen sen hyvin raskaasti. Olen monta kertaa miettinyt, kuinka paljon sillä oli vaikutusta hänen kohtaloonsa”, Kukkohovi sanoi Ilta-Sanomille.

Risujemmaajana tunnetuksi tullut 72-vuotias kouvolalaismies kuoli sairaalassa maanantaina. Hänenkin kuolemansa jälkeen kyseltiin, tappoiko some risumiehen.

Mies joutui valtavan kiusaamis- ja häirintäkampanjan kohteeksi Raivokas risujemmaaja -videon julkaisun jälkeen. YouTubessa hitiksi nousseella videolla mies raivoaa ja huutaa hampaat irvessä. Kuvaaja provosoi häntä entistä epätoivoisempaan tilaan.

Miehen lähisukulainen arveli Kouvolan Sanomissa, että kunnon romahtamisen taustalla oli videosta lähtenyt kiusaamiskampanja. Sukulainen kertoi, että ennen sairaalaan joutumista mies ei ollut poistunut asunnostaan kymmeneen päivään.

Miehen ikkunan takana käytiin huutelemassa, auton tuulilasiin ja postilaatikkoon jätettiin vihaviestejä.

Miestä nöyryytettiin pitkin sosiaalista mediaa. YouTube-videon takia hänet tunnistettiin kadulla, ihmiset levittivät meemejä ja uusia pilailuvideoita naureskeltaviksi. Risujemmaaja joutui koko kansan ilkkumisen kohteeksi.

Sosiaalinen media tekee ihmisistä sosiopaatteja. Twitterissä saat sitä enemmän peukutuksia, mitä ilkeämmin ja haavoittavammin toisesta kirjoitat. Siellä pärjää pahantahtoisella naljailulla ja tympeällä tölvimisellä. Ihmiset eivät ikinä puhuisi samalla tavalla toisilleen kasvokkain, mutta mitä ihmettä heille tapahtuu, kun he saavat näppäimistön anonymiteetin haltuunsa?

Me emme tiedä, vaikuttiko nettisaasta Teri Niitin tai risumiehen kuolemaan millään tavalla – mutta me tiedämme, että se ainakin masensi heidät molemmat.

Anonyymi nettihäirikkö ei ehkä mieti, mitä ilkeät puheet ja vahingoittavat sanat voivat tehdä niiden vastaanottajalle. Tyhjillä sanoilla voi olla valtava vaikutus niiden vastaanottajaan. Ne voivat pilata päivän, viikon, jopa elämän. Oma viesti tai ilkeä kirjoitus voi olla juuri se ratkaiseva, viimeinen oljenkorsi, joka murtaa herkän ihmisen.

Suosittelemme