Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Brasilian suuria lihantuottajia epäillään mädän lihan viennistä

Lihantuottajat ovat lahjoneet viranomaisia ja saastuneen naudan- ja kananlihan myynnin uskotaan jatkuneen vuosien ajan.

Lihapaloja kaupan lihatiskillä.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Marija Skara
Avaa Yle-sovelluksessa

Brasiliassa poliisi on ratsannut useita lihantuottajayrityksiä. Laajasta lahjonnasta on epäiltynä maan kaksi suurinta lihantuottajaa JBS ja BRF sekä useita pienempiä tuottajia.

Lihantuottajat ovat lahjoneet niin terveysviranomaisia kuin poliitikkojakin, jotta nämä eivät huomioisi epähygieenisiä toimia kuten mädäntyneen lihan prosessointia ja salmonellaa sisältävän lihan vientiä ulkomaille, kertoi Brasilian poliisi.

Poliisitutkija Mauricio Moscardi Grillon mukaan poliisin tarkastuksissa on käynyt ilmi, että yritykset ovat väärentäneet sertifikaatteja. Muun muassa Eurooppaan, Kiinaan ja Lähi-Itään vietävien lihatuotteiden asiakirjoja on väärennetty. Lisäksi jotkut lihantuottajien työntekijöistä järjestivät lahjuksia terveystarkastajille. 

– Emme ole koskaan nähneet tällaista skandaalia lihasektorilla. Tämä on kauhistuttavaa, sanoi tarkastaja Alex Silva.

– Tämä tahrii koko järjestelmän, jota Brasilia on rakentanut vuosien ajan.

Brasilia vie vuosittain siipikarjaa lähes 7 miljardin dollarin arvosta ja 5,5 miljardin dollarin arvosta naudanlihaa.

Poliisi on pidättänyt virastaan kolme työntekijää BRF:stä ja kaksi JBS:stä sekä useita viranomaisia. Brasilian maatalousministeriö sulki tutkinnan ajaksi kolme tehdasta ja aloitti joidenkin lihatuotteiden poistamisen kaupoista. Ministeriö on myös huolissaan, että jotkin maat saattavat estää brasilialaisen lihantuonnin maahansa.

Lähde: Reuters

Suosittelemme