Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Brasilian lihaskandaali koskettaa Eurooppaa – Suomessa myynnissä brasilialaista naudan- ja broilerinlihaa

Myös suomalaisissa lounasravintoloissa on käytetty brassinautaa- ja broileria.

Raaka, kypsentämätön pihvi naisen kämmenellä.
Suomalaiselle lautaselle brasilialainen liha kulkeutuu todennäköisimmin suurkeittiön tai ravintolan kautta. Kuva: Fotosearch
Jarno Virtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Brasiliassa on paljastunut kahden suuren lihantuottajan ja usean pienemmän tuottajan lahjontaepäily. Brasilialaiset lihantuottajat olivat lahjoneet vuosien ajan viranomaisia ja poliitikkoja, jotta nämä eivät huomioisi mädäntyneen ja salmonellaa sisältävän lihan vientiä ulkomaille. Lihaa vietiin myös Euroopan markkinoille.

Suomessa S-ketjun valikoimissa on myynnissä brasilialaista naudan sisä-ja ulkofilettä.

– Olemme selvittäneet koko päivän tilannetta. Meillä on vähittäiskaupan lihavalikoimissa kaksi brasilialaista tuotetta eli naudan sisä- ja ulkofile. Nämä tuotteet on jäljitettävissä teurastamoille asti. Nyt käymme läpi tätä ketjua ja tarkistamme, että onko toisessa päässä epäilyjä, sanoo SOK:n kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu.

Hänen mukaansa S-ketjussa lihalle tehdään jatkuvasti salmonella- ja tuoreustestejä, eikä mitään poikkeavaa ole löytynyt.

– Kaiken kaikkiaan brasilialaisen lihan osuus suomalaisessa vähittäiskaupassa on erittäin pieni, Alarotu kertoo.

Suuret lounasravintolat käyttävät ei lainkaan tai vähän brasilialaista lihaa

Suomessa brasilialaista broilerinlihaa ovat käyttäneet muun muassa lounasravintoloihin keskittynyt Fazer Amica sekä S-ketjun ravintoloista Amarillo ja Fransmanni. Brassinautaa ovat käyttäneet niin ikään Amarillo ja Fransmanni. Tiedot perustuvat Kuningaskuluttaja-ohjelman selvitykseen vuodelta 2016.

Tilanne on kuitenkin muuttunut alkuvuonna Fazer Amicassa. Yhtiö on luopunut brasilialaisen broilerin käytöstä lounasruuissaan.

– Emme käytä lainkaan brasilialaista lihaa. Meidän liha on yli 90 prosenttisesti suomalaista. Loppu on pääasiassa riistaa ja lammasta. Tämä perustuu meidän pitkän aikavälin lihanhankintasuunnitelmaan, joka hyväksyttiin viime vuonna, sanoo Fazer Food Servicesin hankintajohtaja Timo Ståhlström.

Hänen mukaansa Fazer Amicalla oli aiemmin valikoimissaan kolme broilerituotetta Brasiliasta, joten niiden määrä oli varsin pieni.

– Löysimme kotimaisesta tarjonnasta korvaavat tuotteet.

Hankintajohtaja Ståhlström arvioi, että jos joku jonkun alkuperä kiinnostaa suomalaista kuluttajaa, niin se on lihan alkuperä.

– Suomessa tuotetaan hyvää tavaraa ja se vastaa hyvin niitä tarpeita, mitä meillä on.

S-ketjun ravintoloiden lihanhankinnnasta vastaavan Meira Novan toimitusjohtaja Eero Raappana sanoo, että brasilialaisia lihatuotteita on käytetty tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana 0,09 prosenttia kaikesta lihasta.

– Meidän listallamme on yksi kypsennetty naudanlihasuikale, joka tulee kotimaiselta toimittajalta. Sitten löytyy neljä siipikarjatuotetta, jotka ovat kaikki kypsiä tuotteita. Muun muassa Snellmann myy näitä tuotteita.

Toimitusjohtaja Raappana sanoo, että brasilialaiset tuotteet voidaan poistaa valikoimista, koska niiden määrä on olemattoman pieni.

Hän pitää Brasilian tilannetta kaikkiaan erittäin huolestuttavana.

– Nyt tarvitaan ehdottomasti lisätietoa, mistä [saastunut] liha on lähtöisin ja, miten se on todettu. Brasilia on erittäin merkittävä lihantuottaja ja koko maan lihateollisuuden leimaaminen huonosti hoidetuksi on pelottavaa.

Lue myös: Ministeriö: brasilialainen liha syynätään nyt tarkkaan

Suosittelemme