Hyppää sisältöön

OP:n Karhinen: Automaatio vie noin 30 prosenttia työpaikoista – "Mitä näille ihmisille tehdään?"

Suomessa pitäisi keskustella työpaikkojen häviämisestä, sanoo OP:n pääjohtaja. OP pohtii, mitä tehdä työntekijöille, joiden työ häviää alta.

Reijo Karhinen Kuva: Yle

OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen kannustaa työmarkkinajärjestöjä ja päättäjiä valmistautumaan digitalisaation vaikutuksiin työmarkkinoilla. Automaatio ja digitalisaatio tulevat hävittämään perinteisiä työpaikkoja niin pankki- ja vakuutusalalla, kuin työmarkkinoilla laajemminkin, arvioi Karhinen TV1:n Ykkösaamussa.

– Noin 30 prosenttia kaikista suomalaista työpaikoista on sellaisia, jotka tulevat jollakin aikajänteellä automatisoitumaan, eli se työ poistuu. Mitä nämä ihmiset jatkossa tekevät?

– Tämä on se kysymys, josta meidän pitäisi puhua paljon, paljon enemmän. Mielestäni se on työmarkkinoiden isoin kysymys tällä hetkellä.

Kysymyksiä siitä miten suhtaudutaan työpaikkojen näin laajaan häviämiseen ja työttömien uudelleenkouluttamiseen tulisi Karhisen mukaan käsitellä kolmikannassa työmarkkinajärjestöjen ja valtiovallan kesken. Mikä on yhteiskunnan, yksilön ja työnantajan vastuu kun työt loppuvat, kysyy Karhinen.

– Haastaisin koko yhteiskunnan keskustelemaan tästä. Työmarkkinajärjestöjen pitäisi keskittyä tähän, enemminkin kuin palkkakeskusteluihin. Tämä on kolmikantakeskustelujen aihe puhtaimmillaan.

Mitä tekevät pankin työntekijät, joilta häviää työ?

Karhisen mukaan OP-ryhmässä pohditaan parhaillaan miten digitalisaatio ja kesällä hyväksytty uusi strategia vaikuttavat työpaikkoihin. Kuinka suurelta osalta työntekijöistä työ häviää alta, sitä Karhinen ei halua vielä arvioida. OP:lla on tällä hetkellä noin 12 000 työntekijää.

– Paljon pohditaan nyt mikä on se vastuullinen tapa hoitaa tämä muutos. Mitä ne henkilöt, joille tulevaisuudessa ei ehkä töitä ole, sitten tekevät. On arvojemme mukaista löytää uudenlaisia ratkaisumalleja.

Finanssialalla digitalisaatiota ovat vauhdittaneet älypuhelimet, joilla pankki- ja vakuutuspalveluja voi käyttää konttorissa käymättä. Karhisen mukaan valtaosa pankki- ja vakuutusasioiden hoidosta tapahtuu jo kännykällä.

Tulevaisuudessa asiakas voi saada esimerkiksi asuntolainapäätöksen sekunneissa, kännykkää omalla kotisohvalla näppäillen.

– Monesti tätä ihannoidaan, mutta samalla pitää ymmärtää että silloin siinä välissä ei ole ihmiskättä. Rahoitusprosesseja, jotka ovat pankin keskeisintä toimintaa, hoitaa tällä hetkellä tuhansia ja taas tuhansia työntekijöitä.

– Mitä nämä ihmiset jatkossa tekevät, se on se iso kysymys.

OP laajentaa sairaaloihin ja autonvuokraukseen

OP-ryhmä takoi viime vuonna ennätystuloksen, mutta finanssikonsernin ydin uhkaa lisääntyvän kilpailun vuoksi rapautua, sanoo Karhinen. Tulevaisuudessa niin pankki- ja vakuutustoiminta, kuin varainhoitokaan eivät enää ole yhtä kannattavia.

Uutta kasvua OP-ryhmä hakee mm. sairaalaverkkoa laajentamalla. Viime vuoden puolella se aloitti pääkaupunkiseudulla sähköautojen leasing-bisneksen.

Pitkällä aikavälillä finanssijätin on tarkoitus muuttua monialayritykseksi. Erilaisten terveydenhuollon, liikkumisen, turvallisuuden ja asumisen palvelukokonaisuuksien tarjoaminen kiinnostaa, sanoo Karhinen.

Uutta strategiaa ei kuitenkaan voida viedä eteenpäin, ellei konsernin sisällä pystytä ratkaisemaan muuttuvien työtehtävien ja työntekijöiden osaamisen välistä epätasapainoa, muistutti Karhinen Ykkösaamussa.

Suosittelemme sinulle