Hyppää sisältöön

Martin Schulz valittiin SPD:n johtoon – päättääkö kirjakauppias Reininmaalta Merkelin valtakauden?

Saksan sosiaalidemokraatit nimesivät Martin Schulzin liittokansleriehdokkaakseen. Hänen elämäntarinansa on poikkeuksellinen.

Martin Schulzista tuli sunnuntaina Saksan sosiaalidemokraattien johtaja ja ehdokas liittokansleriksi. Kuva: Clemens Bilan / EPA
Aishi Zidan,
Minna Pye

Euroopan parlamentin entisestä puhemiehestä Martin Schulzista tuli sunnuntaina virallisesti sosiaalidemokraattien johtaja ja ehdokas Saksan liittokansleriksi. Valinta oli saksalaismedian (siirryt toiseen palveluun) mukaan yksimielinen.

Schulz on nykyisen liittokanslerin Angela Merkelin vahvin haastaja syyskuun vaaleissa.

Schulz on ehdokkaana poikkeuksellinen, sillä hän on hankkinut suurimmat poliittiset saavutuksensa kotimaan sijasta EU-politiikassa. 61-vuotias Schulz palasi kotimaahansa politiikkaan talvella yli 20 vuoden tauon jälkeen. Viimeiset viisi vuotta Schulz toimi Euroopan parlamentin puheenjohtajana.

Schulzin paluu on sähköistänyt Saksan vaalitunnelmia. Puolueen suosio on noussut hetkessä mielipidekyselyissä kymmenisen prosenttia. Osassa kyselyistä sosiaalidemokraatit ovat kurvanneet jo Merkelin johtamien konservatiivien edelle.

Merkel on toiminut Saksan liittokanslerina jo kolme kautta. Pitkään vallassa olleen Merkelin suosio on laskenut muun muassa hänen avoimen pakolaispolitiikkansa seurauksena.

Saksan sosiaalidemokraatit ovat kristillisdemokraattien kanssa hallituksessa, mutta SPD on jäänyt hallituksessa pitkään Merkelin varjoon.

Saksan päiväpolitiikan ulkopuolelta tulemista on pidetty yhtenä Schulzin eduista vaaleissa, sillä hän pystyy esiintymään tuoreena vaihtoehtona.

Oikeistopopulistit häpeä Saksalle

SPD:n puoluekokouksessa pitämässään puheessa Schulz puhui oikeudenmukaisen vaalikamppailun puolesta. Schulzin mukaan kampanjan aikana SPD ei aio halventaa muita puolueita. Yhdysvaltain repivästä presidentinvaalikamppailusta on otettu opiksi.

– Muiden mustamaalaamiselle, valeuutisista puhumiselle tai kokonaisten kansanryhmien tuomitsemiselle ei ole Saksassa sijaa, Schulz painotti.

Ulkomaalaisvastaiselle Vaihtoehto Saksalle-puolueelle hänellä oli selkeä viesti.

– Oikeistopopulistit eivät ole minkäänlainen vaihtoehto Saksalle, vaan häpeä maallemme, Schulz sanoi luonnehtien heitä vapauden ja demokratian vihollisiksi.

Vaaliteemoista Schultz otti esille sukupuolten tasa-arvoisen palkkauksen, koulutuksen, perheiden tukemisen ja sosiaaliturvan. Hän esitteli itsensä oman elämäntarinansa kautta perinteisten valtapiirien ulkopuolisena ehdokkaana.

Martin Schulz ja liittokansleri Angela Merkel keskustelivat kokouksessa Brysselissä, kun Schulz oli vielä Euroopan parlamentin puhemies. Kuva: Julien Warnand / EPA

Vaikeuksien kautta kirjakauppiaaksi ja EU-politiikkaan

Schulzilla on maine kansanmiehenä, jonka tarina poikkeaa tyypillisestä poliitikosta. Reininmaalta Hehlrathin kylästä kotoisin olevasta Schulzista piti tulla ammattijalkapalloilija, mutta hänen uransa kaatui polvivammaan, kertoo Independent-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Hän jätti lukion kesken, masentui ja kamppaili alkoholiongelman kanssa. Sanomalehti The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun)Schulzin pelastukseksi koitui hänen lääkäriveljensä, joka auttoi häntä nousemaan ahdingosta. Hän lopetti juomisen kokonaan vuonna 1980. 

Schulzista tuli kirjakauppias, joka ahmi muun muassa historiallisia elämäkertoja ja opiskeli useita kieliä.

Schulzin poliittinen ura alkoi paikallispolitiikasta. Hänestä tuli vuonna 1987 tuli Würselenin kaupungin pormestari 11 vuoden ajaksi.

Vuonna 1994 Schulz pääsi Euroopan parlamenttiin. Schulz johti sosiaalidemokraatteja Euroopan parlamentissa vuodesta 2000, kunnes hän nousi Euroopan parlamentin puhemieheksi vuonna 2012.

Suosittelemme sinulle