Hyppää sisältöön

Yhdysvallat aikoo leikata ilmastotutkimuksen rahoitusta – "Havainnot jäävät tekemättä ikuisiksi ajoiksi"

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski sanoo, että alan tutkimus ja havainnointi perustuvat lajaan kansainväliseen yhteistyöhön.

Myrskyä kuvaava satelliittikuva, jossa myrskyn keskus on kuvattu tummanpunaisella värillä, reuna-alueet keltaisella. Rannikko on kuvattu vaaleanpunaisella viivalla. Myrskyn keskus on aivan Floridan edustalla.
NOAA seurasi mm. hurrikaani Herminen etenemistä Floridassa viime syyskuussa. Kuva: NOAA / EPA
Tero Valtanen

Tutkijat seuraavat huolissaan Yhdysvalloissa käytävää keskustelua. Presidentti Donald Trumpin hallinto on kaavaillut jopa 17 prosentin leikkauksia kansallisen sää- ja ilmastokeskuksen rahoitukseen. NOAA (siirryt toiseen palveluun):n budjetti on tällä hetkellä noin 5,6 miljardia dollaria.  

Suomen Ilmatieteen laitoksen (siirryt toiseen palveluun) pääjohtaja Juhani Damski sanoo, että alan tutkimus ja havainnointi perustuvat laajaan kansainväliseen yhteistyöhön.Yhdysvaltain uusi ilmastopolitiikka voi vaikuttaa alan tutkimukseen ja säähavainnointiin myös Suomessa.

Havainnot ovat tärkeitä ilmastomuutoksen tutkimuksessa

– Säähavainnointi on aina kansainvälistä. Kaikki toiminta mikä siihen liittyy on kansainvälistä ja se perustuu siihen, että vaihdamme tätä tietoa keskenämme muiden valtioiden kanssa, Damski sanoo.

Alan tutkimusta hyödynnetään useilla toimialoilla, muun muassa lentoliikenteessä ja sotilastoimissa.

– Ei pelkästään sääennusteita, vaan palveluita monille eri sektoreille, Damski sanoo.

Ei puolilla maailmaa tehdyt paikalliset havainnot ovat laajan tutkimustoiminnan pohjana. Havainnot ovat keskeisiä esimerkiksi ilmastonmuutosta koskevan tutkimuksen kannalta.

– Kaikki mikä havaintotoiminnassa jää tekemättä, niin se jää sitten ikuisiksi ajoiksi tietenkin tekemättä.

Damski: Havaintojen kattavuus ja laatu äärimmäisen tärkeää

– Ilmastonmuutoksen tutkimus ja erityisesti siihen liittyvät analyysit perustuvat juuri olemassa oleviin havaintoihin - ja havaintojen kattavuus ja laadukkuus on äärimmäisen tärkeää, Damski sanoo.

Yhdysvallat on osana kansainvälistä rinkiä, jossa tietojen vaihto ja tutkimustoiminta tapahtuu. Damskin mukaan tietojen vaihto ja yhteistyö on sujunut jouhevasti aina sotien jälkeisestä ajasta saakka. Yhdysvallat on alan suurin toimija. Tyypillisiä tutkimustiedon ja havaintojen käyttäjiä arkielämässä ovat ilmailu ja liikenne.

"Tietojen vaihto on koko toiminnan ydin"

– Tämä on toiminut loistavasti ja sitä kehitetään jatkuvasti. 

– Kansainvälisyys ja tietojen vaihto on koko toiminnan ydin ja sanoisin, että erittäin toimiva kokonaisuus koko maailmassa.

Keskustelu rahoituksen leikkaamisesta käy kuumana, mutta  pääjohtaja korostaa, että pitkälle meneviä johtopäätöksia Yhdysvaltain aikeista ja niiden vaikutuksista on vielä liian aikaista tehdä.

Suosittelemme sinulle