Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Raportti: Norja on maailman onnellisin maa – Suomi pysyy viidennellä sijalla

Onnellisuuden mittareita ovat bruttokansantuote henkeä kohden, odotettavissa oleva terve elinikä, vapaus, anteliaisuus, sosiaalinen tuki ja korruptiosta vapaa hallinto sekä talouselämä.

Nuori mies heiluttaa iloisesti Norjan lippua kulkueessa Norjan kansallispäivänä.
Kansallispäivän juhlintaa Oslossa 17. toukokuuta 2013. Kuva: Patrik Sterberg / IBL / AOP
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Norja on maailman onnellisin maa, kertovat YK:n kestävän kehityksen tutkijat maanantaina julkaistussa raportissa. Norja syrjäyttää kärkipaikalta Tanskan, joka putoaa toiseksi.

Lue tästä, mitä norjalaiset kertovat onnellisuutensa saloista.

Myös muut Pohjoismaat sijoittuvat World Happiness Reportissa maailman kymmenen onnellisimman maan joukkoon. Islanti on sijalla kolme, Suomi sijalla viisi ja Ruotsi sijalla kymmenen. Ne pitävät siis viimevuotiset sijoituksensa.

Raportissa onnellisuuden mittareina käytettiin kuutta kriteeriä. Ne ovat bruttokansantuote henkeä kohden, odotettavissa oleva terve elinikä, vapaus, anteliaisuus, sosiaalinen tuki sekä korruptiosta vapaa hallinto ja talouselämä.

– Onnellisia maita ovat ne, joissa on terve tasapaino perinteisesti mitatun varallisuuden ja sosiaalisen pääoman välillä. Kansalaiset luottavat yhteiskuntaan ja hallitukseen. Lisäksi niissä on vähän epätasa-arvoa, sanoo YK:n perustaman kestävän kehityksen tutkijaryhmä SDSN:n johtaja Jeffrey Sachs.

Raportin häntäsijoja pitävät Etelä-Sudan, Liberia, Guinea, Togo, Ruanda, Tansania, Burundi ja Keski-Afrikan tasavalta.

Suosittelemme