Hyppää sisältöön

Norjalaisten onnellisuuden saloja: Työn ja vapaa-ajan erottaminen, rento elämänasenne, retkeily ja hiihto

Norja arvioidaan maailman onnellisimmaksi maaksi. YK-raportin onnellisuuden mittareita ovat bruttokansantuote henkeä kohden, odotettavissa oleva terve elinikä, vapaus, anteliaisuus, sosiaalinen tuki ja korruptiosta vapaa hallinto sekä talouselämä.

Henkilö istumassa vuorella vuonon rannalla.
Patikoija Norjan yhdellä tunnetuimmista luonnonkohteista, Preikestolen kalliojyrkänteellä. Kuva: Luigi Vaccarella / AOP
Paula Tapiola

Maailman onnellisin maa on Norja, kerrotaan maanantaina julkaistussa YK-raportissa. Yle Uutiset soitti kolmelle norjalaiselle, ja yhdelle Norjassa asuvalle suomalaiselle, jotka kertoivat oman näkemyksensä kansakuntansa onnellisuuden saloista.

Niihin kuuluvat ainakin norjalaisten taito erotella työ- ja vapaa-aika toisistaan, rento elämänasenne, ulkoiluharrastus ja hiihtomenestys. Lisäksi Norjassa kuuluu olla onnellinen. Se on vähän niin kuin vaatimus.

Sissel Stenbäck: Norjalaiset osaavat iloita arjesta

Sissel Stenbäck asuu Suomessa, mutta hänellä on tiiviit yhteydet Norjaan. Hän uskoo, että norjalaisten onnellisuuden salaisuus on elämänasenteessa.

– Norjalaiset suhtautuvat elämään kevyesti. Olen asunut Suomessa niin pitkään, että olen melkein unohtanut sen. He ovat hyvin optimistisia. Mentaliteetti on toinen kuin Suomessa.

– Väsyin siihen itse, kun olin viikon Norjassa. Siellä on tavallaan pakko olla iloinen. Kaipasin Suomeen, sillä täällä saa olla hapan, Stenbäck kertoo.

Voisivatko suomalaiset oppia jotain norjalaisilta?

– Arkipäivän iloa. Iloa siitä, että kaikki toimii. Kiitollisuutta hyvinvoinnista. Myös Suomi on hyvinvoiva maa.

– Sisareni vieraili juuri luonani Norjasta. Hän kiinnitti huomiota ilmaiseen kouluruokailuun, äitiyspakkaukseen ja erittäin hyvään sairaanhoitoon. Unohdamme sellaiset asiat helposti Suomessa.

Iloa arkeensa norjalaiset saavat luonnosta, retkeilystä ja urheilusta.

– Norjalaiset rakastavat talviurheilua. He hiihtävät paljon, ja he rakastavat urheilijatähtiään. He antavat [dopingista kärähtäneelle] Therese Johaugillekin kaiken anteeksi. Hän on hyvin suosittu.

Hän uskoo, että Norjan onnellisuutta selittää myös maan vauraus.

– Ihmisillä on kaikki, mitä he tarvitsevat. Heidän ei tarvitse huolehtia huomisesta. Norjalaiset eivät usko, että koskaan tapahtuisi mitään pahaa.

Ulkoilmaterassi meren äärellä Oslossa.
Illanviettoa Oslon Aker Bryggen alueella. Kuva: Gabriele Croppi / AOP

Merethe Luis: Hyvinvointimalli onnellisuuden takeena

Ministerineuvos Merethe Luis Norjan Helsingin-suurlähetystöstä iloitsee siitä, että Norja on osoittautunut maailman onnellisimmaksi maaksi.

Virkamiehenä hän kuitenkin huomauttaa diplomaattisesti, että kaikki Pohjoismaat sijoittuvat kymmenen onnellisimman maan joukkoon YK:n World Happiness Reportissa (siirryt toiseen palveluun).

– Uskon, että onnellisuuden selitys löytyy pohjoismaisesta hyvinvointimallista. Me huolehdimme ihmisistä, olivatpa he köyhiä tai rikkaita. Meillä on paljon mahdollisuuksia, esimerkiksi opiskella. Meillä on mahdollisuus tavoitella onnistumista, Luis pohtii.

Hän arvioi, että Pohjoismaisten yhteiskuntien turvallisuus vaikuttaa myös ihmisten onnellisuuteen. Liikkuminen on turvallista, rikollisuus on melko alhaista, ihmisten ei tarvitse pelätä, että heidän lompakkonsa varastettaisiin kadulla.

– Meillä on ollut onnea. Olemme etuoikeutettuja. Uskon, että turvallisuutta selittävät tulonsiirtojärjestelmät. Suomella ja Ruotsillahan on omat järjestelmänsä. On onni asua Pohjoismaissa.

Onko sinulla vinkkejä, miten meistä suomalaisista voisi tulla onnellisempia?

– Ei oikeastaan. Olen ollut täällä melkein neljä vuotta, joten olen suomalaistunut.

Hän uskoo, että sattumat sanelevat osittain, mikä Pohjoismaa vie onnellisuustilaston kärkisijan. Viime vuonna se oli Tanska, tänä vuonna siis Norja. Kaikki Pohjoismaat yltävät kärkikymmenikköön.

– En tiedä, mikä tekee meistä vähän onnellisempia kuin suomalaiset.

Reetta Erlien: Norjalaiset osaavat erottaa työn ja vapaa-ajan

Reetta Erlien vastaa Suomen Oslon-suurlähestystön viestinnästä. Olisiko Norjassa asuvalla suomalaisella selitys norjalaisten onnellisuuteen?

– Norjalaiset osaavat ainakin pitää työn ja vapaa-ajan erillään. He tekevät työnsä tunnollisesti, mutta kun ollaan vapaalla, niin ollaan vapaalla. Täällä karataan työpaikoilta nopeasti, huomauttaa Erlien.

Norjalaisia on vaikea tavoittaa perjantai-iltapäivisin, pyhien alla tai heinäkuussa. Maa menee käytännössä kiinni, Erlien kertoo.

– Kaikki ovat lomalla, ja sitä kunnioitetaan.

Mitä norjalaiset sitten tekevät vapaa-aikanaan?

– Stereotypia pitää paikkansa, eli norjalaiset ovat retkeilijöitä. Monet ulkoilevat tunturissa, hiihtävät ja retkeilevät metsässä.

Tor Tveite: Suhtaudumme asioihin rennommin

Tor Tveite on kääntäjä ja kääntää suomenkielistä kirjallisuutta norjaksi. Tveiteä naurattaa, kun häneltä kysyy norjalaisten onnellisuuden salaisuutta.

– Mutta kaikki Pohjoismaathan ovat aivan listan kärjessä. Luulen, että on sattumaa, että Norja voittaa tällä kertaa Tanskan, ja Suomi on vähän kauempana.

Meillä suomalaisilla on kuitenkin kuva norjalaisista onnellisena kansana, kun itse olemme vähän ankeita?

– Se on varmaan totta. Kun suomalaiset ystäväni tulevat vierailulle, he sanovat, että norjalaiset vaikuttavat hyvin onnellisilta ja iloisilta. Suhtaudumme asioihin ehkä vähän rennommin.

– Yksi niistä on työnteko. Monet ulkomaalaiset reagoivat siihen, että norjalaiset lähtevät töistä, kun kello lyö neljä. Kun työt ovat ohi, työt ovat ohi.

Miten suomalaiset voisivat oppia suhtautumaan asioihin kevyemmin?

– Silloin pitäisi varmaan muuttaa teidän historiaanne.

Suosittelemme sinulle