Hyppää sisältöön

Pyramidipeliä asuntomarkkinoilla? Finanssivalvonta ei kommentoi

Asuntorahastojen pitää arvioituttaa asuntonsa ulkopuolisella asiantuntijalla, Fiva muistuttaa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Anna Karismo

Kova talous -verkkohaastattelussa vieraillut, maaliskuun lopussa eläkkeelle jäävä Tilastokeskuksen Ilkka Lehtinen arvioi maanantaiaamuna, että joidenkin asuntorahastojen markkinoinnissa on pyramidihuijauksen piirteitä. Hänen mielestään Finanssivalvonnan pitäisi puuttua tilanteeseen.

Fiva: Ulkopuolinen arvioi asunnon hinnan

Finanssivalvonta seuraa asuntorahastojen toimintaa, mutta ei ota kantaa siihen, onko markkinoilla pyramidihuijareita tai siihen, onko se joutunut puuttumaan asuntorahastojen markkinointiin.

Fiva myöntää rahastojen toimiluvat ja seuraa sekä rahastonhoitajia että itse rahastojen toimintaa juuri riskien näkökulmasta.

– Jatkuvasti me arvioimme niin asuntorahastojen kuin muidenkin rahastojen markkinointia. Täytyy myös muistaa että rahastolta edellytetään ulkopuolisen arvioitsijan arviota huoneistosta, asunnosta tai kiinteistöstä, joka tukee sitten sitä arvonlaskentaa, markkinavalvoja Marko Hovi Finanssivalvonnasta sanoo.

Arvio asunnon hinnasta on paras arvio vain tällä hetkellä

Hovi korostaa sijoittajan omaa vastuuta sijoituksestaan, koska asuntorahastot eivät anna tuotto_lupauksia_ vaan kertovat tuotto-odotuksensa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että asuntorahaston pitää mainonnassaan tuoda selvästi esille myös sijoitukseen liittyvät riskit.

– Täytyy myös muistaa, että arvio asunnon tulevasta hinnasta on aina paras arvio vain tällä hetkellä.

Suomessa on jo noin 70 asuntorahastoa. Niiden suosio kasvaa piensijoittajien keskuudessa sijoitusrahastoista nopeimmin.

Osa rahastoista perustaa tuotto-odotuksensa pääosin asuntojen tulevaan hinnannousuun.

Piensijoittaja voi nukkua yönsä hyvin niin kauan kuin asuntojen hinnat nousevat.

Asuntorahasto: Toimimme kuin muutkin rahastot

Asuntorahastot tyrmäävät ajatuksen, että ne eivät voisi laskea tuotto-odotuksiin mukaan ennustusta asuntojen hintojen noususta.

Pörssiin listautunut Orava on yksi tunnetuimpia asuntorahastoja.

– Jos arvonmuutosta ei huomioitaisi tuotto-odotuksessa, tavallisen osakerahastonkin tuotto-odotus pitäisi asettaa vain salkussa olevien yritysten osinkojen suuruiseksi, eikä nissäkään sitten huomioitaisi mahdollista arvonmuutosta, Orava Asuntorahaston toimitusjohtaja Pekka Peiponen vertaa.

Asuntorahaston omistukset ovat jäykempiä kuin osakerahaston

Asuntorahaston omistuksen kohteet tosin ovat isoja. Ostajan löytäminen asunnolle tai kiinteistölle on vaikeampaa kuin tavalliselle osakkeelle.

Yritysten osakkeista pääsee pörssissä hyvinkin nopeasti eroon.

Ylen MOT-ohjelma kertoi asuntomarkkinoiden pyramidipelistä viime maaliskuussa.

Suosittelemme sinulle