Hyppää sisältöön

Helsingin opetusvirasto: Miljoonien huijauksesta epäillylle Suoniemelle potkut

Ex-tietohallintopäällikkö Hannu Suoniemi on rikkonut työhön vaikuttavia velvoitteita erittäin vakavalla tavalla, virasto toteaa. Myös kolme muuta työntekijää irtisanotaan.

Kuva: Maja Ottelin / Yle

Helsingin opetusviraston entinen tietohallintopäällikkö, vuosi sitten turvallisuuspäälliköksi siirtynyt Hannu Suoniemi on irtisanottu, tiedottaa Helsingin opetusvirasto. Suoniemen epäillään saaneen vuosien aikana jopa useiden miljoonien eurojen taloudellisen hyödyn viraston tietoteknisiin hankintoihin liittyen.

Suoniemeä on kuultu ennen irtisanomista, opetusvirasto kertoo. Tiedotteessa virasto toteaa, että on käynyt ilmi, että Suoniemi on rikkonut työsuhteeseen vaikuttavia velvoitteita erittäin vakavalla tavalla. Hän ei myöskään ole hoitanut tehtäviään asianmukaisesti.

– Hän on rikkonut työnantajan luottamuksen. Rikkominen on ollut niin suurta ja räikeää, että on päädytty irtisanomiseen, opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen sanoo Ylelle.

"Summa on vähän yli neljä miljoonaa"

Opetusviraston mukaan kyse on pitkään jatkuneesta "lain ja ohjeiden vastaisesta menettelystä". Hannu Suoniemi on tehnyt lukuisia alle 30 000 euron hankintoja ja ne on tehty viraston mukaan kilpailuttamatta ja pilkkomalla pieniin osiin.

– Näissä hankinnoissa on rikottu hankintalakia ja esimerkiksi kaupungin talousarvion noudattamisohjeita, Pohjolainen sanoo.

Millaisesta kokonaissummasta puhutaan?

– Vuosilta 2012–2016 summa on noin nelisen miljoonaa, vähän yli neljä miljoonaa. Sillä on hankittu atk-laitteita ja -tarvikkeita, opetustoimen johtaja vastaa.

– Tämä on todella ikävä asia. Olemme suhtautuneet tähän erittäin vakavasti.

Miten tällainen on mahdollista opetusvirastossa?

– Sitä selvitetään, miten tämä on mahdollista. Myös poliisitutkinnasta varmaankin tulee tuloksia, miten tämä on mahdollista. En itsekään tiedä, miten tämä on mahdollista. Tämä on käsittämätöntä ja todella vakavaa.

Helsingin poliisi on luonnehtinut tapausta kaikkien aikojen suurimmaksi korruptiotutkinnaksi poliisilaitoksella.

Suoniemi vangittiin tammikuussa todennäköisin syin epäiltynä törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Hänet vapautettiin tutkintavankeudesta helmikuun lopulla.

Myös kolme muuta irtisanotaan

Suoniemen lisäksi Helsingin opetusvirasto kertoo irtisanovansa kolme muuta työntekijää ja antavansa kolmelle kirjallisen varoituksen. Myös näitä työntekijöitä on kuultu ennen kuritoimenpiteitä.

Opetusvirasto tiedotti kaksi viikkoa sitten, että kymmenen sen työntekijää oli vienyt työhön kuulumattomia laitteita koteihinsa. Laitteet olivat olleet muun muassa televisioita, kameroita ja kaiuttimia ja niitä oli viety tiettävästi tuhansien eurojen edestä.

– En osaa tarkalleen sanoa, minkä verran laitteita kenelläkin on ja minkä verran laitteita on yhteensä, enkä osaa sanoa, onko niitä kymmeniä, mutta on niitä reilusti yli kymmenen. Ehkä ennemmin kymmeniä kuin todella vähän, Liisa Pohjolainen sanoi toissa viikolla. Laitteita oli myös palautettu virastoon takaisin.

Pohjolainen sanoo nyt, että laitteita oli hankittu kaupungin rahoilla ja pidetty kotona useamman vuoden aikana. Näiden laitteiden osalta puhutaan kymmenistätuhansista euroista.

– Tästä näkökulmasta työnantajan ja työntekijän välinen luottamus on rikkoontunut ja siitä on seurannut kolmen irtisanominen ja kolmen kirjallinen varoitus.

Yhdelle työntekijälle ei ole annettu sanktioita ja kahta kuullaan todennäköisesti myöhemmin, Pohjolainen toteaa.

"Tämä on ollut raskas prosessi"

Mitä tällainen kokonaisuus ylipäätään kertoo Helsingin opetusvirastosta?

– Tietysti tämä on ollut todella ikävää. Tämä on ollut raskas prosessi. Olemme olleet hyvin järkyttyneitä, että tällaista on täällä tehty.

– Olemme ryhtyneet jo ennen näitä rikosepäilyjä toimenpiteisiin ja uudistamaan tietohallintoa, Pohjolainen vastaa kysymykseen.

Tarkennettu 21.3. kello 11:50: Helsingin poliisi on luonnehtinut tapausta sen kaikkien aikojen suurimmaksi korruptiotutkinnaksi.

Suosittelemme sinulle