Hyppää sisältöön

Täältä Suomeen tuodaan ulkomaista lihaa – katso lista

Lihakeskusliiton mukaan tuontiliha päätyy Suomessa päivittäistavarakauppaan ja ammattikeittiöille.

Kuva: Fotosearch
Hanna Hanhinen

Brasilian lihaskandaalin velloessa tulee miettineeksi, mistä Suomeen ylipäätään tuodaan ulkomaista lihaa.

Tiedot Suomeen tuotavasta lihasta ja lihatuotteista löytyvät Tullista.

Tullin mukaan Suomeen tuotiin viime vuonna eniten lihaa ja lihatuotteita Saksasta, kaikkiaan 25 497 tonnia. Saksa on tuontimäärässä selvästi ykkönen. Toiseksi eniten lihaa ja lihatuotteita tuotiin Tanskasta, 9 532 tonnia. Kolmantena tilastossa oli Ruotsi.

Lihakeskusliiton toimitusjohtajalle Mari Hannukselalle kärkimaat eivät tule yllätyksenä. Hänen mukaansa Saksan ykkösasema selittyy puhtaasti rahalla.

– Paitsi että Saksa on mielettömän iso maatalousmaa, täytyy edunvalvontajärjestön edustajana sanoa, että siellä on hyvin erityyppinen kulurakenne teurastamoissa ja lihaleikkuuyrityksissä. Niillä on paljon halvemmat työvoimakustannukset ja siksi saavat kilpailuetua, sanoo Hannuksela.

Kuva: Yle/ Uutisgrafiikka

Tullin tilastojen perusteella kymmenen kärkimaan joukosta seitsemän on eurooppalaisia. Kolme muuta maata ovat Thaimaa, Brasilia ja Uusi-Seelanti. Esimerkiksi kohun keskelle joutuneesta Brasiliasta tuotiin lihaa Suomeen viime vuonna 2 538 tonnia.

– Thaimaasta tuodaan aika paljon siipikarjanlihaa. Uusi-Seelanti on ollut perinteisesti karitsanlihan tuottaja, mutta nyt maailmanmarkkinasyistä ovat investoineet naudanlihan tuotantoon. Eli sieltä tuodaan myös nautaa ja erikoislihalajeja, esimerkiksi riistaa, sanoo Hannuksela.

Kaikkiaan Suomeen tuotiin viime vuonna 76 109 tonnia lihaa ja lihatuotteita ulkomailta, eli hieman yli 76 miljoonaa kiloa. Vuosina 2012–2016 tuontimäärät ovat Tullin tilastojen perusteella pysyneet 74–78 miljoonan kilon välillä. Esimerkiksi vuonna 2007 tuontimäärä oli noin 48 miljoonaa kiloa.

Lihakohu sai alkunsa lauantaina, kun Brasilian suuria lihantuottajia epäiltiin mädän lihan viennistä. Eviran mukaan brasilialaisista kohulaitoksista on tuotu lihaa myös Suomeen.

Mihin tuontiliha Suomessa päätyy?

Elintarviketeollisuusliiton mukaan tuontiliha päätyy Suomessa ravintolasektorille, teollisuuden raaka-aineeksi ja päivittäistavarakauppaan.

Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela sanoo, että päivittäistavarakaupoissa ei ole tuorelihapuolella juurikaan tuontilihaa, vaan sitä on enemmän lihavalmisteissa, säilykkeissä ja pakasteissa.

Hannukselan mukaan osa tuontilihasta menee kuluttajan suuhun ammattikeittiöiden kautta ja määrä on koko ajan nousussa.

– Ammattikeittiöpuolella on tuhansia toimipisteitä ja monenlaisia. On ihan julkisia ammattikeittiöitä kouluissa, sairaaloissa, vanhainkodessa ja työpaikkalounasketjuja. On myös huoltamoa ja pitserioita, luettelee Hannuksela tuontilihan käyttäjiä.

Siihen, käyttävätkö suuret suomalaiset liha-alan yritykset ulkomaista lihaa, ei Hannuksela ota kantaa, vaan sanoo heidän vastaavan omasta puolestaan.

Hänen mukaansa yhä enemmän pienetkin yritykset hoitavat maahantuonnin itse, eivätkä käytä maahantuontipalveluja lihantuonnissa.

– Kaikissa näissä yrityksissä ei ole yhtä systemaattista ostoprosessia, vaikka kaikkia hyvin tarkasti valvotaan.

Hannukselan karkean arvion mukaan yli puolet tuontilihasta menee päivittäistavarakauppaan ja alle puolet ammattikeittiöille.

Suosittelemme sinulle