Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Puolustusministeri Niinistö tapasi Mattisin Washingtonissa: "Hän oli hyvin perillä Suomen puolustuksesta"

USA:n puolustusministeri lupasi, että Suomen ja Yhdysvaltain yhteistyö puolustuksen saralla syvenee. Hän myös korosti, ettei USA ole vetäytymässä Euroopasta.

James Mattis  ja Jussi Niinistö
James Mattis ja Jussi Niinistö tapasivat Washingtonissa tiistaina. Kuva: Zach Gibson / AFP
Petri Burtsov
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusministeri Jussi Niinistö on tavannut Yhdysvaltain uuden puolustusministerin James Mattisin Washingtonissa. Tapaamisessa Mattis lupasi, että puolustusyhteistyö Suomen ja Yhdysvaltojen välillä tulee syvenemään hänen ministerikaudellaan.

– Mattis kertoi arvostavansa Suomeen perustettavaa hybridiuhkien keskusta sekä Suomen roolia välittäjänä Venäjän ja lännen välillä, Niinistö kertoi Ylelle.

Niinistö myös totesi Mattisin olleen yleisesti hyvin perillä Suomen asioista.

– Hän kehui Suomen yleistä asevelvollisuutta ja sitoutumista oman maan puolustukseen, Niinistö sanoi.

Mattis myös vakuutteli tapaamisessa, että Yhdysvallat ei presidentti Trumpin puheista huolimatta ole vetäytymässä Euroopasta, ja että maa on sitoutunut yhteistyöhön sekä Suomen että muiden Euroopan maiden kanssa.

Niinistö osallistuu Washingtonissa keskiviikkona pidettävään laajaan Isis-kokoukseen, missä pohditaan keinoja terroristijärjestön vastaisen taistelun tehostamiseksi. Suomi osallistuu Isis-järjestön vastaiseen taisteluun Irakissa kouluttamalla ja neuvomalla paikallisia joukkoja noin sadan sotilaan voimin. USA on aikaisemmin pyytänyt Suomelta aseellista apua Irakissa, mutta Niinistön mukaan nyt tällaisia vaatimuksia ei esitetty.

– Kun Isis saadaan lyötyä Mosulissa, painopiste siirtyy maan jälleenrakentamiseen. Suomi pohtii voisimmeko avustaa irakilaisia esimerkiksi poliiseja kouluttamalla, Niinistö totesi.

Hänen mukaansa Irakin jälleenrakentamisesta on hyötyä myös Suomelle, sillä näin maasta saapuisi vähemmän turvapaikanhakijoita Suomeen.

Suomen sotilaat eivät osallistu Irakissa taisteluihin, vaikka ovatkin Niinistön mukaan niistä kuuloetäisyydeltä esimerkiksi Mosulissa.

Suosittelemme sinulle