Hyppää sisältöön

Homekoirien koulutuksen suosio kasvaa – buumi tuo alalle myös riittämättömästi koulutettuja koiria ja ohjaajia

Homekoira vaatii pitkän ja perusteellisen koulutuksen. Taitavasta koirasta ja osaavasta ohjaajasta on iso apu sisäilmaongelmien selvittelyssä.

Kuva: Anne Mäkivuoti

Kovaäänisen nuuhkutuksen kuulee monen metrin päähän, kun bordercollie Welho keskittyy etsimään huoneesta hometta. Se löytyy alle minuutissa, ja Welho läsähtää saman tien maahan tuijottaen vuoroin omistajaansa, vuoroin homekätkön suuntaan. Palkkio, kiitos!

Torniossa yritystoimintaa aloitteleva Anne Mäkivuoti kouluttaa parhaillaan kolmea koiraansa haistamaan ja ilmaisemaan homeita rakennuksista. Welho ja Nella ovat harjoitelleet yleisimpien rakennushomeiden tunnistamista jo vuoden päivät, kahdeksankuukautinen Jedi hieman vähemmän aikaa.

Syksyllä niiden taidot pistetään testiin ennen kuin ne siirtyvät harjoitustehtävistä oikeisiin töihin. Mäkivuoti käy homekoiraohjaajan puolitoistavuotista koulutusta Welhon kanssa, ja siirtää saamansa opit myös kahdelle muulle koiralleen.

– Syyskuussa tehdään koulun tasotesti, ja tietysti olisi tarkoitus läpäistä testit. Kolme-neljä kertaa viikossa ollaan harjoiteltu, että kyllä tämä aikaa vievää on, Mäkivuoti kuvailee.

Koirat harjoittelevat aidoilla homeilla, joita on kasvatettu rakennusmateriaaleissa. Huoneisiin piilotetut homekätköt löytyvät hetkessä, mutta oikeiden vaurioiden löytäminen ja ilmaiseminen on jo hieman hankalampaa. Niitäkin täytyy harjoitella ennen kuin koira voi alkaa tehdä töitä.

– Vauriothan voivat olla hyvinkin laajoja, ja kun ne haisevat niin laajasti, voi koiralla olla vaikea löytää sitä vahvinta kohtaa. Silloin koirasta näkee, että se reagoi siihen, mutta ei välttämättä ilmaise jotain tiettyä kohtaa, Mäkivuoti toteaa.

Rakennusmateriaaleissa kasvatettuja homekätköjä, joita käytetään koirien koulutuksessa. Kuva: Laura Valta / Yle

Koulutuksen suosio on kasvanut huimasti

Suomessa homekoiria ja niiden ohjaajia koulutetaan kattavasti vain yhdessä opinahjossa; Keski-Pohjanmaan kansanopistossa Kälviällä. Koulutus kestää 1,5 vuotta, ja se sisältää paitsi ohjeet koiran koulutukseen, myös rakennustekniikan opintoja koiran ohjaajalle.

– Tärkeää on osata ainakin perusteet rakennustekniikasta, että ymmärtää mihin koira reagoi. Ja että tietää mahdolliset riskirakenteet ja miten eri aikakausien talot on rakennettu, Mäkivuoti luettelee.

Kiinnostus koulutusta kohtaan on kasvanut hurjasti muutaman viime vuoden aikana. Koulutussuunnittelija Kai Harju kertoo, että opetukseen otetaan noin 12 koiraa ohjaajineen puolentoista vuoden välein, mutta hakijoita on moninkertainen määrä. Esimerkiksi edellisellä hakukierroksella hakijoita oli satakunta.

– Käytännön syistä ryhmä pidetään pienenä. Kiinnostus on kasvanut, ja myös tieto homekoirista, mutta näin laajaa koulutusta ei ole muualla, Harju toteaa.

Alan yritysten määrä kasvussa

Suomessa on vasta kourallinen päätoimisia homekoirayrittäjiä, mutta sivutoimisia tulee alalle jatkuvasti lisää. Esimerkiksi homekoirayrittäjien tueksi perustetussa Suomen Homekoirayhdistyksessä jäseniä on yli 20.

Eniten yrittäjiä on Etelä-Suomessa – pohjoisessa koulutettuja homekoiria on vain Oulussa ja syksystä alkaen myös Meri-Lapissa, kunhan Mäkivuotin koirat valmistuvat.

Kaksikielinen ja Haaparannalla asuva Mäkivuoti uskoo, että kysyntää homekoirille on myös Pohjois-Ruotsissa, jossa alan yrityksiä ei juuri ole.

– Kyllä siellä Ruotsin puolellakin varmaan on rakennuksia, jotka ovat mahdollisesti homeessa, yrittäjä arvelee.

Anne Mäkivuoti sekä koirat Welho ja Jedi Kuva: Laura Valta / Yle

"Hometutkimuksia ei säädellä - kuka vain voi lähteä hommaan"

Homekoirayhdistyksen suurimpana huolena on, että innostuksen mukana alalle tulee harrastajia, joilla ei ole tarpeeksi koulutusta. Innokas koiraharrastaja voi kuvitella, että esimerkiksi hajuerotteluun liittyvä viikonloppukurssi antaa riittävät edellytykset alkaa tehdä hometutkimuksia koiran kanssa.

Homekoirayhdistyksestä painotetaan, että näin ei ole. Paitsi että koira tarvitsee pitkän ja perusteellisen koulutuksen, täytyy ohjaajan ymmärtää esimerkiksi rakennustekniikkaa. Siksi yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä Keski-Pohjanmaan kansanopiston kanssa.

– Tämä ei ole koiraharrastus, vaan siinä on isot asiat kyseessä, kun ollaan vaikkapa talokauppoja tekemässä. Vastuu on aika suuri, mitä koiran kanssa voi tehdä ja mitä asiakkaalle lupaa, huomauttaa yhdistyksen puheenjohtaja Jaana Sagulin.

Suomessa mikään taho ei valvo homekoirien ja niiden ohjaajien ammattitaitoa, joten on työn tilaajan vastuulla varmistaa, että tekijät osaavat asiansa.

– Hometutkimuksia ei säädellä mitenkään, ja kuka vain voi lähteä hommaan. Toiveissa on, että koirille olisi jokin virallisempi tasotesti, että se olisi jollain tavoin säädeltyä, Sagulin painottaa.

Kuva: Laura Valta / Yle

Suosittelemme sinulle