Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tenon kalastussopimus hyväksyttiin eduskunnassa

Lappilaiset kansanedustajat jakaantuivat kiistanalaisessa sopimusasiassa useampaan leiriin. Poissa äänestyksestä oli kaksi lappilaista kansanedustajaa.

Mies selvittää verkkoja.
Paikallisilla on oikeus kalastaa muun muassa verkoilla Tenon lohta. Kuva: Pasi Peiponen / Yle
Marjukka Talvitie
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona Suomen ja Norjan välisen Tenojoen kalastussopimuksen. Sopimusta kannatti 111 kansanedustajaa ja vastusti 53. Poissa oli 35 kansanedustajaa.

Lappilaisista kansanedustajista keskustan Katri Kulmuni ja Markus Lohi kannattivat esitystä, Mikko Kärnä ja Eeva-Maria Maijala olivat poissa salista. Samoin hallitukseen kuuluvan perussuomalaisten Hanna Mäntylä kannatti esitystä.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi ja sdp:n Johanna Ojala-Niemelä vastustivat Tenon kalastussopimusta. He myös paheksuvat muiden lappilaiskansanedustajien toimintaa.

- Lapin kaikki kansanedustajat ovat olleet yhtenä rintamana Tenon sopimusluonnosta vastaan, mutta nyt Lapin keskustalaiset kansanedustajat ovat kuitenkin eduskunnassa puoltamassa sopimusta. Milloin mieli muuttui, Ojala-Niemelä ja Mustajärvi kysyvät tiedotteessaan.

Paikalliset asukkaat vastustavat laajalla rintamalla Norjan kanssa tehtyä sopimusta, joka rajoittaa lohen kalastusta lohikantojen suojelemiseksi.

- Sopimus on huono saamelaisten yhden perinne-elinkeinon eli lohen pyynnin kannalta. Kalastaminen kuuluu hyvin olennaisesti ja erottamattomasti perinteiseen saamelaiseen elämänmuotoon. Mahdollisuutta perinteisten pyydysten käyttöön rajoitetaan, mikä kaventaa osaltaan saamelaiskulttuurin harjoittamismahdollisuuksia. Sopimuksen hyväksymisen myötä vaarana on, että kulttuuri, perinnetyö ja sitä kautta saamenkieli katoaa, Ojala-Niemelä ja Mustajärvi perustelevat kantaansa tiedotteessa.    

Suosittelemme