Hyppää sisältöön

Ministeri Lindström: Nollatuntisopimusten ongelmat korjataan lakiteitse

Nollatuntisopimusten kieltäminen ei saa eduskunnan hyväksymistä, sen sijaan epäkohtiin luvataan parannusta.

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kansalaisaloite nollatuntisopimusten kieltämisestä sai tänään eduskunnan täysistunnossa ymmärtämystä, mutta ehdoton kielto ei saanut enemmistön kannatusta.

Aloitetta käsitellyt työ- ja tasa-arvovaliokunta oli perustellut kielteistä kantaansa sillä, että kielto vaikeuttaisi yrityksiä, joissa työvoiman tarve vaihtelee ennakoimattomasti. Valiokunnan enemmistön mukaan ongelmat voitaisiin arvioida työaikalainsäädännön kokonaisuudistuksessa.

SDP, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit olivat vaatineet lakeja epäkohtien korjaamiseen.

Nollatuntisopimukset koskevat 83 000 työntekijää, joista reilut 10 000 haluaisi työskennellä nykyisiä työtunteja enemmän.

Työntekijä ei tiedä minkä verran työtunteja on luvassa

Työntekijälle voi olla luvassa muutama työtunti viikossa tai ei yhtään. Toisaalta kolmannes nollatuntisopimuksilla työskentelevistä tekee työtä käytännössä täyspäiväisesti ja vakituisesti.

Nollatuntisopimuslaisia voi sitoa kilpailukielto, eli toiselle työnantajalle ei saa tehdä töitä, vaikka työtunteja kertyisi vain vähän.

Työvoimatoimistot voivat määrätä karenssia, jos nollasopimuslaiselle on tarjolla vain vähän töitä. Tämä saatetaan tulkita irtosanoutumiseksi.

Työnantajat voivat saada nollasopimuksista etua, sillä niillä voidaan kiertää normaaleja työnantajan velvoitteita.

Työministeri: Nollasopimuksiin reilut säännöt

Työministeri Jari Lindströmin mukaan ehdoton kielto olisi johtanut siihen, ettei töitä tarjottaisi, eikä työntekijöiden asema paranisi. Toisin kuin eduskunnan valiokunta, Lindström kannatti kuitenkin pelisääntöjen sopimista lakiteitse.

– Minun on hyvin vaikea nähdä, miten niitä tulisi ilman lainsäädäntöä. Ehkä tämä on enemmän sitten näistä sanoista kiinni, eli "arvioida" tai sitten oikeasti tehdä jotakin, ja kyllä minulla on halu tehdä jotakin tälle asialle, Lindström sanoi eduskunnassa.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteinen työryhmä valmistelee parhaillaan nollasopimusten pelisääntöjä.

Ministeri lupasi, että nollasopimusten säännöistä päätetään jo hallituksen puolivälin tarkastelussa ensi kuussa.

– Tämä on siellä kymppilistassa, joka työmarkkinajärjestöjen kanssa on yhdessä sovittu.

Suosittelemme sinulle