Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Isku Lontoon ytimeen – viisi kuoli ja ainakin 40 loukkaantui

Britannian parlamentin lähistöllä neljä ihmistä on kuollut ja useita loukkaantunut välikohtauksessa, jossa auto ajoi ihmisten päälle ja poliisia puukotettiin.

Lontoon kartta, Parliamenttitalo, Westminsterin silta
Kuva: Yle Uutisgrafiikka/Google Maps
Johan Jaakkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensitiedot Lontoon iskusta tulivat hieman ennen kello viittä Suomen aikaan alkuillasta. Uutistoimisto Reuters uutisoi lyhyesti klo 16.44, että aseistettu poliisi oli nähty juoksemasta ulos Britannian parlamenttirakennuksesta Lontoossa.

Tämän jälkeen uutistoimistojen ja sosiaalisen median kautta alkoi välittyä tietoa silminnäkijähavainnoista, joiden mukaan ainakin kahta ihmistä hoidetaan parlamentin ulkopuolella.

Uutistoimistojen välittämässä kuvassa näkyi hieman klo 17 jälkeen kaksi ihmistä makaamassa verisenä parlamentin lähellä sijaitsevalla Westminsterin sillalla.

Britannian alahuoneen puhemiehen mukaan yhtä poliisia oli myös puukotettu parlamentin alueella. Poliisi ampui epäiltyä tekijää myöhemmin parlamentin läheisyydessä.

Britannian uutistoimisto Press Association kertoi klo 18 jälkeen, että ainakin yksi nainen on kuollut välikohtauksessa. Myös noin 20 ihmistä on loukkaantunut, joista osa vakavasti.

Noin kello 19 aikaan illalla uutiskanava Sky News raportoi, että myös toinen henkilö on kuollut iskussa. BBC:n mukaan toinen iskussa kuollut on poliisi.

Myöhemmin klo 20 aikaan illalla Lontoon poliisi kertoi, että iskussa kuoli kaikkiaan neljä ihmistä, joista yksi oli poliisi ja yksi oli hyökkääjä. Poliisi kertoi uskovansa, että hyökkääjä toimi yksin.

Auto syöksyi ihmisten päälle sillalla

Tapahtumat alkoivat, kun auto ajoi Westminsterin sillalla ihmisten päälle. BBC kertoi muun muassa kolmen ranskalaisen koululaisen loukkaantuneen tilanteessa. Esimerkiksi Puolan entinen ulkoministeri julkaisi sosiaalisessa mediassa videon, jonka perusteella sillalla makasi useita loukkaantuneita.

Radoslav Sikorskin ottamassa videossa näkyy miten ihmiset hoitavat loukkaantunutta Westminsterin sillalla lähellä parlamenttitaloa.
Radoslav Sikorskin ottamassa videossa näkyy miten ihmiset hoitavat loukkaantunutta Westminsterin sillalla lähellä parlamenttitaloa. Kuva: Radoslav Sikorski / EPA

BBC:n mukaan auto oli ajanut sillalla ja sen jälkeen törmännyt parlamenttitalon lähellä olevaan aitaan. Tämän jälkeen hyökkääjä oli ilmeisesti noussut autosta ja mennyt parlamenttitalon luo, jossa hän puukotti poliisia.

Silminnäkijähavaintojen mukaan tapahtumapaikalla kuultiin useita laukauksia. Paikalla olleen Sky Newsin toimittajan mukaan parlamenttitalolla kuului aluksi pamauksia, jonka jälkeen joku juoksi parlamenttitalon porttien läpi ja hyökkäsi poliisin kimppuun.

Toiset silminnäkijät kertoivat Skynewsille, että auto törmäsi parlamenttitalon lähellä olevaan aitaan, jonka jälkeen kuljettaja juoksi autosta pois. Myöhemmin lähistöltä kuului ammuskelun ääniä ja silminnäkijöiden mukaan maassa makasi haavoittuneita ihmisiä.

Lontoo
Kuva: James West / AFP

Britannian poliisi suhtautuu välikohtaukseen terrorismina.

Suomen Lontoon suurlähetystön mukaan on epätodennäköistä, että iskussa olisi suomalaisuhreja. Kolme loukkaantuneista oli ranskalaisia koululaisia.

Tänään on kulunut tasan vuosi Brysselin terrori-iskusta.

Yle seurasi Lontoon tapahtumia hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Suosittelemme