Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Keskusrikospoliisi aloittaa tutkinnan valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen epäillystä esteellisyydestä – Nissinen on hakenut virkavapautta

Nissisen epäillään osallistuneen esteellisenä syyttäjien johtamiskoulutushankintoihin. Nissinen on aiemmin myöntänyt toimineensa asiassa huolimattomasti.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen Kuva: Juha Kivioja / Yle
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen epäillystä esteellisyydestä. Nissisen epäillään osallistuneen esteellisenä syyttäjien koulututushankintoihin. Keskusrikospoliisin mukaan syyttäjälaitos on ostanut Nissisen veljen yhtiöltä yhteensä noin 74 000 euron edestä koulutuspalveluja vuosina 2007-2015.

Rikosepäily tuli poliisin tietoon julkisuudessa esitettyjen tietojen ja Poliisihallitukselle tehdyn tutkintapyynnön osalta. Keskusrikospoliisi kertoi maaliskuun alussa aloittavansa esiselvityksen tekemisen Nissisen toimista koulutushankinnoissa

Nissinen on aiemmin myöntänyt toimineensa huolimattomasti ja olleensa aloitteellinen koulutuspalvelujen ostamisessa.

"Selvitellään, millä tavalla Nissinen on mahdollisesti osallistunut asian käsittelyyn"

Valtakunnansyyttäjään kohdistuvaa tutkintaa johtaa rikostarkastaja Erkki Rossi. Hän ei halua tässä vaiheessa kertoa tarkemmin, kuinka monta yksittäistä tapausta on tutkinnan kohteena.

– Tämä ei ole ihan suoraviivainen asia. Tämä on epäilyä asian käsittelyyn osallistumisesta hankinnoissa (koulutushankinnoissa), joissa useat eri päättäjät ovat tehneet useampia päätöksiä. Sitä nyt selvitellään, millä tavalla valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen on sitten mahdollisesti osallistunut tähän asian käsittelyyn, rikostarkastaja Erkki Rossi sanoo Ylelle.

Rossin mukaan Nissinen on toiminut epäiltyjen tekojen aikana Itä-Suomen syyttäjänviraston päällikkönä ja valtakunnansyyttäjänä. Keskusrikospoliisi aikoo tehdä Nissiseen kohdistuvan tutkinnan mahdollisimman nopeasti.

– Tarkoitus on edetä mahdollisimman nopealla aikataululla. Tarkoituksena on saada tämä toukokuun aikana syyteharkintaan, Rossi sanoo.

Koska epäiltynä on valtakunnansyyttäjä, oikeuskansleri tekee jutussa syyteharkinnan.

Nissinen hakee virkavapautta

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti tänään, että Nissinen on hakenut virkavapautta. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen hoitaa Nissisen tehtäviä virkavapaan aikana.

Ja pontimena on ollut nimenomaan tämä KRP:n tutkinnan alkaminen eli Nissinen on kokenut olevansa esteellinen sen aikana toimimaan valtakunnansyyttäjänä?

– Näin varmasti hän on ajatellut henkilökohtaisesti. Hän haluaa vetäytyä näistä tehtävistä tutkinnan ajaksi, kertoo Raija Toiviainen Ylelle.

Valtakunnansyyttäjän virasto jatkaa Toiviaisen mukaan työtään normaalisti. Nissinen on hakenut virkavapaata toukokuun loppuun.

Suosittelemme