Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Trump puolusti Ruotsi-puheitaan seuraavan päivän tapahtumilla – "Ennustan asioita"

Haastattelussa Trump ei myöntänyt esittäneensä vääriä lausuntoja, mutta hänellä oli ristiriitaisille väitteilleen selitys.

Donald Trump
Donald Trump Kuva: Chip Somodevilla / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presdentti Donald Trump on antanut haastattelun Time-aikakauslehdelle. Lehden Washingtonin toimituksen päällikkö Michael Scherer yritti hiillostaa Trumpia tämän virheellisiksi todetuista lausunnoista.

Schererin teoria oli, että antamalla kyseenalaisia lausuntoja Trump pystyy vahvistamaan sanomaansa. Kun Trumpin esittämät ajatukset herättävät kiistaa, yhä useampi kiinnostuu niistä ja sanoma leviää.

Trump ei ottanut kantaa toimittajan teoriaan, mutta ei myöskään myöntänyt olleensa missään asiassa väärässä tai esittäneensä vääriä tietoja.

Trump otti itse esille helmikuun lopulla antamansa, hämmästystä nostattaneen epämääräisen lausuntonsa, josta saattoi päätellä, että Ruotsissa olisi tapahtunut jonkinlainen terroriteko. Ruotsissa ei ollut tapahtunut tuolloin mitään erityistä.

Haastattelussa Trump sanoi olleensa oikeassa, koska paria päivää myöhemmin Tukholman lähiöissä oli väkivaltaisia mellakoita.

– [...]pari päivää myöhemmin Ruotsissa oli valtava mellakka, juuri niin kuin olin puhunut, olin oikeassa.

Haastattelija ihmetteli tässä vaiheessa, kuinka Trump perusteli puheitaan myöhemmin tapahtuneilla asioilla.

Donald Trump
Donald Trump Kuva: Jim Lo Scazo / EPA

– Ei, sanon olleeni oikeassa. Puhun Ruotsista. Puhun siitä, että se mitä ruotsalaiset ovat tehneet itselleen on hyvin surullista, siitä minä puhun. Voit  muotoilla sen miten tahdot. Päivää myöhemmin oli kauhea, kauhea mellakka ja sinä näit mitä tapahtui, Trump jatkoi.

Vaisto kertoo, miten asiat menevät

Haastattelussa Trump toisti useaan kertaan, että hän pystyy vaistonsa avulla ennakoimaan asioita, jotka ovat tulossa. Hän nimesi oman vaalivoittonsa, Britannian EU-eron ja Brysselin terrori-iskut.

– Olen hyvin vaistonvarainen ihminen ja vaistoni ovat usein oikeassa.

Toimittaja kysyi, myönsikö Trump, etteivät kaikki hänen sanomansa asiat pitäneet paikkaansa. Toimittaja mainitsi Trumpin vaalikampanjan aikana kertoneen, että senaattori Ted Cruzin isän tiedetään olleen Lee Harvey Oswaldin seurassa juuri ennen kuin tämä murhasi presidentti Kennedyn.

– Niin, se oli lehdessä. Ei ei, minä pidän Ted Cruzista, hän on ystäväni. Mutta se oli lehdessä. En minä sanonut niin. Minä siteerasin sanomalehteä, Trump puolustautui.

Toimittaja pohtii lopuksi, että perinteisesti presidentin virkahuoneessa olevan henkilön sanomisten pitäisi olla tarkoin todennettavissa. Trumpilla oli tähänkin vastaus.

– En minä sano mitään, minä siteeraan, Michael. Siteeraan arvostettuja ihmisiä ja tärkeitä televisiokanavia.

16.6.2017 klo 12.17 Uutista korjattu: Trump ei sanonut Oswaldin olleen Cruzin isä, vaan isän olleen Oswaldin seurassa.

Suosittelemme sinulle