Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Suosikkitubettaja Pahalapsi onkin valon lapsi – käänsi kiusaamisen ja anoreksian voitokseen

Somepersoona Susanne Aallolla eli Pahallalapsella on yli 80 000 fania. Anoreksiasta selvinnyt nainen haluaa toimia kannustavana esimerkkinä teineille.

Susanne Aalto on Pahalapsi eli gootti tubettaja.
Kuva: Nelli Kallinen / Yle
Nelli Kallinen
Avaa Yle-sovelluksessa

– On sinänsä hassua ja vähän kaksinaismoralistista, että olen hyvin iloinen persoona ja siitä huolimatta kaikki tuntee minut pahana lapsena.

Pahanlapsen eli kontiolahtelaisen Susanne Aallon arkea seuraa uskollisesti reilut 80 000 ihmistä. Aalto aloitti tubettamisen eli säännöllisen YouTube-videoiden tekemisen viitisen vuotta sitten asuja esittelevillä videoilla.

Vuosien mittaan aiheet ovat laajentuneet asuvideoista esimerkiksi kokkaukseen, mutta myös Susannen kokemaan kiusaamiseen ja anoreksiaan.

Anoreksiasta vahvaksi aikuiseksi

Sen miun masennuksen keskeisen ajatuksen voisi kiteyttää yhteen lauseeseen: Kukaan ei voi rakastaa lihavaa tyttöä. (Pahalapsi-vlogi: Kukaan ei rakasta lihavaa tyttöä 20.5.2016)

Aalto sairastui anoreksiaan 14-vuotiaana kokemansa koulukiusaamisen ja silloisen poikaystävän jatkuvan haukkumisen vuoksi.

– Aloin ruoskia itseäni toisten mielipiteiden mukaan. Olin padonnut sisääni vuosien ajan vihaa ja sitä kautta aloin vihata itseäni, vaikkei siihen oikeasti ollut aihetta, Aalto muistelee.

Nyt YouTube-tähdeksi noussut 25-vuotias nainen kantaa itsensä ylpeydellä ja haluaa kannustaa syömishäiriöistä tai mielenterveysongelmista kärsiviä nuoria jatkamaan eteenpäin vaikeuksista huolimatta.

– Tällä hetkellä minulla on tosi hyvä olla itseni kanssa. Haluan tuoda nuorille esille sitä, että vaikka nykyinen tilanne tuntuisi tosi kurjalta, tulevaisuus voi olla vaikka kuinka valoisa, jos itsellään vain riittää tahdonvoimaa parantumiseen.

Naisella on viesti myös sairastuneiden nuorten vanhemmille.

– Pahinta, mitä syömishäiriöiselle voi tehdä on se, jos ei osaa asettua syömishäiriöisen asemaan, vaan yrittää arvostelun kautta sättiä sairastunutta.

"Pukeutuminen on parhain itseilmaisun muoto"

"Termosta pulloon!" huudahtaa Pahalapsi Susanne Aalto videossaan. Pahanlapsen tubevideoita katsoessa tulee ristiriitainen olo. Videoiden synkkään goottityyliin pukeutunut nainen on kaikkea muuta kuin paha.

– Pahalapsi nimi juontaa juurensa siltä ajalta, kun olin 14-vuotias ja etsin goottityyliäni vielä.

– Silloin koin näyttäväni tosi ilkeän goottityyliseltä ja joku vanha setä tuli sanomaan minulle: Ootko sinä semmoinen paha lapsi, kun sinä näytä noin ilkeältä?

– Ja mie ajattelin, että kyllähän mie oon. Sitten vaihdon käyttäjänimeni Pahaksilapseksi kaikissa sosiaalisen median palveluissa ja siitä tuli minun netti-identiteettini, nauraa Aalto hersyvästi.

Susanne Aution eli Pahanlapsen suosikki kenkäpari.
26 senttimetriä korkeat korot. Kuva: Nelli Kallinen / Yle

Ilkeänkurisen nimimerkin lisäksi Susannen mukana on kulkenut aikuisiälle asti myös goottipukeutuminen.

Tyylisuuntaus perustuu synkkään estetiikkaan. Usein goottipukeutumisessa on läsnä kuolema, mikä ilmenee asujen tummana värimaailmana.

– On hyvin voimaannuttavaa, että saan pukeutua juuri niin kuin itse haluan. Pukeutuminen on mielestäni mitä parhain itseilmaisun muoto, Aalto pohtii.

Siinä missä vanhempaa kansaa Aallon goottityylii jopa vihastuttaa, tuntuvat nuoret ihailevan naisen näyttävää tyyliä.

Aloin ruoskia itseäni toisten mielipiteiden mukaan.

Susanne Aalto

Pahalapsi-tubekanavan katsotuimmaksi videoksi on noussut vuonna 2013 julkaistu My shoe collection -video eli kurkistus Aallon kenkäkaappiin.

Kenkävideolla on jo yli mijoona katselukertaa. Ja kyllähän lähes sadassa kenkäparissa riittääkin katseltavaa.

– Korkeimmat korkokengät, jotka minulta löytyvät ovat 40 senttimetriä korkeat. Onhan niillä kävely kuin olisi vetänyt jalkaansa keittiöjakkarat, mutta kyllä se onnistuu, Aalto naurahtaa.

Susanne Autiolla alias Pahallalapsella on vaikuttava kenkäkokoelma.
Aalto on supistanut kenkäkokoelmaansa vuosien mittaan sadasta parista noin viiteenkymmeneen pariin. Kuva: Nelli Kallinen / Yle

Juttua korjattu 26.3. kello 14.40. Haastateltavan sukunimi oli jutussa aiemmin väärin. Pahalapsi-tubettajan sukunimi on Aalto, ei Autio.

Suosittelemme sinulle