Hyppää sisältöön

Trump vie rahat "aborttijärjestöiltä" – Senegalissa tuhannet naiset jäämässä ilman apua

Suomenkin tukema Marie Stopes -järjestö jakaa ehkäisyä ja hoitoa syrjäseutujen naisille. Jos Yhdysvaltain rahoitus loppuu, pelkästään Senegalissa tehdään tuhansia vaarallisia abortteja, järjestö arvioi.

Marie Stopesin liikkuvan klinikan Coumba Diang puhuu yleisölle ehkäisystä, huumoria unohtamatta. Kuva: Heli Pekkonen

NDIEGUENE, SENEGAL

– Mitä pitää muistaa tehdä ennen seksiä?

Sinipaitainen Coumba Diang nostaa pienestä korista pakkauksessaan olevan kondomin. Hän näyttää sitä naisvaltaiselle yleisölle, joka on asettunut rinkiin katoksen alle, suojaan keskipäivän helteeltä.

– Pitää muistaa hyväillä, pitää nauraa yhdessä, hän sanoo.

Yleisöllä on hauskaa.

Huumorilla höystettyä ehkäisyvalistusta jakaa Marie Stopes -järjestö, jonka liikkuva klinikka on saapunut Ndieguenen kylään Länsi-Senegalissa.

Klinikalla tutkitaan, hoidetaan ja neuvotaan. Tehdään papakokeita, jaetaan pillereitä, hoidetaan sairauksia, myös sukupuolitauteja. Isompia toimenpiteitä varten potilaat lähetetään vastaanotolle Dakariin, puoli-ilmaiseksi.

Ainakin toistaiseksi.

Marie Stopes on nimittäin yksi niistä kansainvälisistä järjestöistä, joiden rahoitus on joutumassa leikkuriin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöksen myötä. Trumpin hyväksymä asetus kieltää Yhdysvaltain rahoituksen sellaisille ulkomaalaisille järjestöille, jotka ovat tekemisissä aborttineuvonnan kanssa.

Kun liikkuva klinikka tulee Ndiegueneen, vastaanotto avataan terveysaseman tiloissa. Kuva: Heli Pekkonen

Trumpin leikkauksista pelkästään Marie Stopes -järjestön rahoitukseen seuraa, että Senegalissa tehdään lähivuosina yli 70 000 vaarallista aborttia ja satoja naisia kuolee raskauden tai synnytyksen takia, järjestö arvioi.

Tällä hetkellä sen budjetista Senegalissa peräti 43 prosenttia tulee Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirastolta USAIDilta.

Eniten tuen katkeamisesta kärsisivät kaikkein köyhimmät syrjäseutujen naiset.

Ndieguenen kylä ei sijaitse aivan viimeisessä periferiassa, mutta Marie Stopesin toiminnan tulevaisuus on epävarma täälläkin.

Vaikka Ndieguene on vain tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista Dakarista, naisten terveyspalveluissa on kansainvälisen järjestön mentävä aukko.

Se näkyy: liikkuvalle klinikalle tulee päivän mittaan kymmeniä ja taas kymmeniä lähiseudun naisia. Jotkut tulevat vasta myöhään iltapäivällä. Sitten, kun ovat saaneet päivän peltotyöt tai torimyynnin hoidettua.

Sali Diop halusi ehkäisykapselin, koska sen voi käytännössä unohtaa eikä jatkuvia klinikkakäyntejä tarvita. Kuva: Heli Pekkonen

Sisällä klinikalla hoitopöydällä istuu Sali Diop. Hänen käsivarteensa on juuri laitettu ehkäisykapseli.

30-vuotias Diop on saanut viisi lasta, joista nuorin on vasta vuoden. Nyt hän ei haluaisi lisää ainakaan seuraavaan viiteen vuoteen.

– Tai ihan hyvä itse asiassa, jos lapsiluku on tässä, hän tarkentaa.

Jos emme kävisi täällä, se olisi näille naisille katastrofi.

Kätilö Fatimata Badio

Diop toivoisi, että klinikkapäiviä olisi useammin, koska kaikkia palveluita ei saa terveysasemalta. Lisäksi klinikka antaa ehkäisyn usein ilmaiseksi: tänäänkin on päätetty, että palvelut ovat kaikille maksuttomia, kertoo klinikan koordinaattori, kätilö Fatimata Badio.

– Jos emme kävisi täällä, se olisi näille naisille katastrofi. Meiltä kysytään kaikkein eniten juuri pitkäkestoista ehkäisyä, ja sitä saadakseen naisten täytyy odottaa meidän tuloamme, Badio sanoo.

Kun puhe kääntyy Yhdysvaltain presidentin päätökseen leikata järjestöjen rahoitusta, hän empii ensin mutta sanoo lopulta:

– Jos hän näkisi vaikutuksen, joka tällä työllä on Afrikassa, hän ei tekisi päätöksiä, jotka jarruttavat toimintaamme.

Ndieguenen terveyasema tarjoaa monenlaisia palveluita, mutta halpaa pitkäkestoista ehkäisyä saadakseen täytyy odottaa liikkuvan klinikan tuloa. Kuva: Heli Pekkonen

Niin sanottujen aborttijärjestöjen rahoituskielto ei suinkaan ole Donald Trumpin keksintö, vaan se näki päivänvalon jo Ronald Reaganin kaudella vuonna 1984. Sen jälkeen käytäntö on ollut voimassa republikaanipresidenttien aikana, kun taas demokraattipresidentit ovat aina kumonneet kiellon.

Etenkin arvostelijoiden puheissa kielto kulkee nimellä Global Gag Rule eli "suukapulasääntö".

Todellisuudessa kielto ei ole välttämättä toiminut ollenkaan määrääjien toivomalla tavalla, sanoo Marie Stopes -järjestön Sahelin alueen johtaja Anne Lancelot.

Järjestöt näkevät täällä käytännön työssään sen, mitä abortin rajoittamisesta seuraa.

Marie Stopesin Sahelin-johtaja Anne Lancelot

Hän viittaa selvityksiin, joiden mukaan George Bush nuoremman kaudella abortit itse asiassa lisääntyivät (siirryt toiseen palveluun)Afrikassa Saharan eteläpuolisissa maissa, joissa suuri osa lisääntymisterveyspalveluiden rahoituksesta oli tullut Yhdysvalloista.

– Kun ehkäisypalveluita jouduttiin leikkaamaan, seurauksena oli ei-toivottuja raskauksia, joista moni päättyi terveydelle vaaralliseen aborttiin, Lancelot selittää.

Yhdysvaltain nyt käynnissä oleva rahoitus riittää enimmillään ensi vuoden alkupuolelle, sanoo Marie Stopesin Sahelin alueen johtaja Anne Lancelot. Kuva: Heli Pekkonen

Marie Stopes toimii Länsi-Afrikassa Sahelin alueella Senegalin lisäksi Malissa, Nigerissä ja Burkina Fasossa. Ne kuuluvat maailman köyhimpiin maihin, ja väestönkasvu on niissä nopeaa.

Laillisen abortin saaminen on kaikissa neljässä maassa erittäin hankalaa, eikä Marie Stopes niissä aborteista puhukaan, vaan tarjoaa muita palveluita.

Lancelot sanoo, että järjestöt näkevät täällä käytännön työssään sen, mitä abortin rajoittamisesta seuraa.

Jos nainen ei voi tai halua pitää lasta, hän voi päättää raskauden tavalla tai toisella.

Marie Stopesin Sahelin-johtaja Anne Lancelot

– Klinikoille tulee paljon naisia, jotka tulevat hoidattamaan laittoman abortin jälkiseurauksia. On faktaa, että jos nainen ei voi tai halua pitää lasta, hän voi päättää raskauden tavalla tai toisella, olipa abortti laillinen tai ei, Lancelot sanoo.

Marie Stopes laskee auttavansa Sahelin alueella yli puolta miljoonaa naista joka vuosi. Se arvoi, että Yhdysvaltain leikkausten vuoksi sata tuhatta heistä on vaarassa jäädä ilman lisääntymisterveyspalveluita.

Lancelotin mukaan järjestö on varautunut siihen, että Yhdysvaltain nyt käynnissä oleva rahoitus riittää enimmillään ensi vuoden alkupuolelle. Sen jälkeen edessä on toimintojen karsiminen, jos korvaavaa rahaa ei löydy muualta.

Ndieguenen kylä on vain tunnin ajomatkan päässä Dakarista, mutta naisten terveyspalveluissa on kansainvälisen järjestön mentävä aukko. Kuva: Heli Pekkonen

Aivan toivoton tilanne ei ole, sillä moni valtio on jo kiirehtinyt profiloitumaan Yhdysvaltain jättämän aukon täyttäjäksi ja tyttöjen ja naisten oikeuksien puolustajaksi.

Hollanti lanseerasi alkuvuodesta She Decides -aloitteen rahan keräämiseksi, ja maaliskuussa apulupauksia jaeltiin kokouksessa Brysselissä.

– Toivomme, että sitoumuksia tulee vielä lisää, Lancelot sanoo.

Myös Suomi on lisäämässä rahoitustaan seksuaaliterveyttä edistäville järjestöille. Tarkoitukseen suunnataan kehitysyhteistyövaroista tänä vuonna 20 miljoonaa euroa. Sahelin maihin tukea ei ole korvamerkitty, vaan se menee todennäköisesti Afganistaniin, Keniaan, Somaliaan ja Syyrian alueelle.

Marie Stopes -järjestöä Suomi on tukenut jo vuosien ajan yhteensä miljoonilla, tosin ei Länsi-Afrikassa vaan Afganistanissa ja Jemenissä.

Ndieguenen kylässä liikkuvan klinikan vastaanotolle tulee päivän aikana satoja naisia. Kuva: Heli Pekkonen

Kaikki Yhdysvaltain tuki lisääntymisterveyteen ei tietenkään ole loppumassa. On mahdollista, että ulkomaisilta järjestöiltä vedettävää rahoitusta suunnataan nykyistä enemmän esimerkiksi amerikkalaisille järjestöille.

Uuden toiminnan rakentamisessa ja käynnistämisessä menee kuitenkin aina oma aikansa.

Lisäksi iso kysymysmerkki on vielä koko Yhdysvaltain kehitysavun tulevaisuus, sillä presidentti Trump esittää nyt myös miljardileikkauksia ulkoministeriön ja kehitysyhteistyön rahoitukseen.

Liittovaltion budjetista väännetään kevään ja kesän mittaan kongressissa. Vielä ei ole tietoa, miltä USAIDin tuki maailmalle jatkossa näyttää.

Ehkäisyvalistuksessa yleisölle esitellään erilaisia menetelmiä ja kerrotaan niiden hyödyistä ja haitoista. Kuva: Heli Pekkonen

Ndieguenen kylän terveysaseman pihalla jatkuu vielä hetken ehkäisyvalistus, jossa Marie Stopesin liikkuvan klinikan Coumba Diang ottaa yleisönsä kuin standup-koomikko.

Nyt Diang kyselee, mitä kuulijat tietävät ehkäisypillereistä. Miten niitä taas käytetäänkään?

Nuori keltapaitainen tyttö arvaa tai vitsailee, että ennen ateriaa, ja taas nauretaan.

Eturivissä istuu joukko miehiä kunniapaikoilla. He ovat kylän merkkihenkilöitä, mukana on viranomaisia ja myös kylänvanhin. Imaami on pitänyt pienen puheenkin, jossa hän on vakuuttanut kuulijoille, että tänään esiteltävät ehkäisytavat ovat islaminuskon sallimia.

Kuten aina, järjestön väki on käynyt tapaamassa heitä etukäteen ja kartoittamassa samalla tarkemmin alueen tarpeita. Mutta miehet ovat halunneet myös tulla tänään itse paikalle.

– He haluavat kannustaa työtä, jota teemme, tulkitsee kätilö Fatimata Badio.

Kuva: Heli Pekkonen

Suosittelemme sinulle