Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Rengasala varoittaa taas: talvirengas ei pärjää edes huonolle kesärenkaalle

Rengasrumba on pian täydessä vauhdissa. Autonrengasliitto muistuttaa, että kesällä kesärengas on talvirengasta parempi.

Loppuun ajettuja autonrenkaita.
Loppuun ajettuja autonrenkaita. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Jari Järvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rengasvalmistajat ja rengasmyyjät varoittavat jälleen talvirenkaiden loppuun ajamisen vaaroista kesäkeleillä. Talvirenkailla ajaminen kesällä on yksinkertaisesti hengenvaarallista.

Kitkarenkaalla ja nastoista poistetuilla talvirenkailla voi lain mukaan ajaa kesälläkin, jos kulutuspintaa on tarpeeksi. Talvirenkaiden ominaisuudet eivät kuitenkaan riitä kesällä.

Rengasvalmistajien ja Autonrengasliiton mukaan Tekniikan Maailman ja Test Worldin testit osoittavat, että Suomen kylmiin talviin tarkoitettu kitkarengas ei pärjää millään osa-alueella edes huonolle kesärenkaalle. Samaa pätee nastattomaan nastarenkaaseen.

1. Kumiseos ei toimi

Talvirenkaan kumiseos on kesärenkaita pehmeämpi. Talvipyörien pintarakenne on suunniteltu varta vasten talviolosuhteisiin. Talvirenkaat myös kuluvat kesällä nopeammin kuin oikeat kesärenkaat.

2. Ajovakaus on huono

Talvirengas toimii kesällä erityisen huonosti sadekelillä. Ajovakaus ja auton ajettavuus heikentyvät selvästi. Väistöliikkeet ovat hitaita. Ylipäätään ajotuntuma ei ole niin hyvä kuin auton ominaisuuksien perusteella pitäisi olla.

3. Vesiliirto yllättää herkästi

Kulunut talvirengas lähtee vesiliirtoon paljon aiemmin kuin huono kesärengas. Liirto saattaa alkaa jopa kymmeniä kilometrejä alhaisemmalla nopeudella kuin uusilla kesärenkailla. Talvirengas on myös huono jarrutustilanteissa kesäteillä.

_Autonrengasliitto on rengasliikkeiden ja rengaspinnoitusyritysten etujärjestö. Liiton jäseninä on 75 rengasalan erikoisliikettä, joilla on yhteensä noin 240 toimipistettä, ja ne edustavat yli 70 prosenttia Suomen rengasmarkkinoista.   _

Suosittelemme sinulle