Hyppää sisältöön

Juuso, 19, ei halua tehdä mitään

Nuori mies ei etsi töitä, eikä haaveile tekevänsä töitä tulevaisuudessakaan. Työkokeilujakson jälkeen hän toivoo saavansa olla ainakin pari vuotta rauhassa.

Kuvan henkilö ei liity tapaukseen. Kuva: Julian Stratenschulte / EPA

Nuorten miesten syrjäytymisestä kannetaan kovasti huolta. Juuso (nimi muutettu), 19, on tietoinen siitä, että hänen tapansa elää on monen mielestä väärä.

– Lähes päivittäin saan kuulla, että minun pitäisi hakea opiskelemaan tai mennä töihin tai johonkin. En kuitenkaan halua tehdä mitään, haluan olla rauhassa. Haluan tehdä mitä haluan. En halua hakea mihinkään. Keskittyisivät muutkin omaan elämäänsä, eivätkä minun.

Se mitä Juuso haluaa, on musiikin kuunteleminen ja skeittailu. Hän valmistui vuosi sitten ammattikoulusta hotelli- ja ravitsemusalan perustutkinnon suorittaneena. Työnhaku ei käynyt mielessä. Ala ei tuntunut omalta missään vaiheessa ja opiskelu tökki alusta saakka.

– En ajatellut hakea töitä, enkä mennä töihin. Välillä voi olla tekemättä yhtään mitään.

Itä-Suomi on nuorisotyöttömyyden ytimessä

Juuso ei istu päiviä tietokoneella, hän ei edes omista sellaista. Päivät täyttyvät musiikista ja sulan maan aikaan skeittauksesta. Kotipaikkakunta Pohjois-Karjalassa on pieni, mutta skeittipaikkoja löytyy. Muualle hän ei halua muuttaa.

– Suurin osa samanikäisistä on muuttanut muualle opiskelemaan tai etsimään sellaista, että on enemmän hälinää ja ihmisiä ympärillä. Minä en halua sellaista, enkä halua muuttaa täältä mihinkään. Minulle sopii tämä rauhallisuus.

Työkokeilusta yhdistyksellä Juusolla ei ole oikein mitään sanottavaa. Hommia ei ole ollut, eikä hän keksi mitä olisi voinut tehdä. Neljän viikon työkokeilua pidennettiin viiteen viikkoon, mutta sen jälkeen ei ole jatkoa tulossa. Kotipaikkakunnalla työpaikat ja työkokeilupaikatkin ovat vähissä.

– Täällä ei ole oikein mitään sellaista mikä kiinnostaisi.

Oma valinta elää näin

Juusolla on yllään hohtavan puhtaat tennarit, niiden väriin sopiva samanmerkkinen college-paita ja farkut. Hän näyttää ihan tavalliselta nuorelta mieheltä ja sellainen hän onkin, omasta mielestään. Raha-asioista puhumista hän välttelee. Mistä rahat tulevat?

– Milloin mistäkin. On pärjännyt tähän asti. Autosta en ole koskaan haaveillut. Liikun kävellen ja lautaillen.

Olen hyvä olemaan tekemättä mitään. Ja asioiden suunnittelussa. Ja skeittaamisessa.

Juuso

Juuso täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Hän ei tiedä missä on viiden vuoden päästä, eikä aiemminkaan.

– Tällä hetkellä haluaisin vain olla tekemättä yhtään mitään. Tuntuu, että on pitänyt olla koko ajan menossa, opiskellen ja nyt tämä työkokeilu, johon oli pakko tulla. Toivon, että tämän jälkeen alkaa jakso, jolloin ei tarvitse tehdä mitään, eikä stressata työhöntulemisesta.

Mitä tuleman pitää

Työkokeiluun Juuso haettiin suurinpiirtein kotoa. Sanktioihin hän on törmännyt ja niillä uhkailemiseen. Täsmällisesti hän ei edes tiedä paljonko saa rahaa kuukaudessa. Toistaiseksi rahat ovat riittäneet. Nuori aikuinen asuu yhdessä samantapaisessa elämäntilanteessa olevan muutamaa vuotta vanhemman veljensä kanssa.

– Olen hyvä olemaan tekemättä mitään. Ja asioiden suunnittelussa. Ja skeittaamisessa. Se olisi ihan innostava homma.

Kutsunnoista Juuso suuntasi pari vuotta sitten siviilipalvelukseen. Se kokemus päättyi parin päivän jälkeen kahden vuoden lykkäykseen. Syytä hän ei halua kertoa. Tulevana kesänä on mahdollisesti edessä sivarin jatko.

– Sivarissa oli kyllä ihan mukavaa.

Onnellisuus on vaikeasti hahmotettavissa, mutta sitäkin voi pohtia.

– Olen aika onnellinen. Pyrkimys on vielä parempaan päin.

Juuson nimi on muutettu asian arkaluonteisuuden vuoksi.

Lue myös:

Miesten syrjäytyminen alkaa jo peruskoulussa – "On jumiuduttu kotiin jopa kahdeksi vuodeksi"

Tilastoihin katoava työmies tunnistetaan jo varhain – "Järjestelmämme valitettavasti siirtää ongelmia eteenpäin"

Karu analyysi: Työelämän ulkopuolella pysyvästi lähes 80 000 parhaassa työiässä olevaa miestä

Suosittelemme sinulle