Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Muurahaisista ja sokeritoukista voi päästä eroon myös ilman myrkkyjä

Keräsimme myrkyttömiä keinoja torjua sisätilojen tuholaisia. Yleisimpien torjuntakeinojen kärjessä olivat kaneli, sokeri, suola – ja siivoaminen.

Kaneli ja suola olivat sisätiloihin tulevien muurahaisten torjumisvinkkien kärjessä.
Kaneli ja suola olivat sisätiloihin tulevien muurahaisten torjumisvinkkien kärjessä. Kuva: Hanne Leiwo/Yle
Hanne Leiwo
Avaa Yle-sovelluksessa

Konstit on monet, kun sisätilojen tuholaisia torjutaan.

Kaupasta ja ammattilaisilta on saatavissa apua, mutta jos haluaa yrittää selvitä vaatehuoneen, kylpyhuoneen tai keittiön ötököistä itse, on siihenkin tarjolla vinkkejä.

Keräsimme lukijoilta myrkyttömiä keinoja kodin pikkutuholaisten torjuntaan. Ylivoimaisesti eniten kokemusta vastaajilla oli muurahaisista ja sokeritoukista.

Muurahaiset

Sisätiloihin tulevien muurahaisten torjuntaan ehdotettiin esimerkiksi imuria. Tosin imurivinkin antaja kertoi imuroinnin tuovan vain hetken helpotuksen murkkuvaivaan. Sitten pitää muistaa imuroida uudestaan.

Myrkyttömiä ja useampien henkilöiden hyväksi havaitsemia torjuntakeinoja olivat esimerkiksi mausteet kuten kaneli, sokeri ja suola.

Kanelia (toimii jotenkuten), suolaa (toimii vain ulkona), teepuuöljy (ei toimi), muurahaisten liiskaaminen yksitellen ja raatojen jättäminen sisääntuloaukolle (toimii melko hyvin).

Suolaa aukkoihin reilusti varsinkin jos löytää pesänkin. Tiedustelijamuurahaiset otan kiinni ja vien ulos heti. Tepsinyt monena vuonna!

Koska pihamme on hiekkainen mäki, joka on täynnä muurahaisia, ei muurahaisista ikinä pääse kokonaan eroon. Tämän myötä on pitänyt keksiä sopivia rajanvetoja "yhteiseloon". Muurahaiset saa pidettyä talon ulkopuolella kanelin voimin. Kun terassille ja oven eteen levittää kanelivanat, eivät muurahaiset kulje sisään, eivätkä viihdy kanelin kanssa samalla alueella. Toimivaa, edullista (muutama sirotuskerta kesässä riittää) ja ympäristöystävällistä.

Viimeksi hoksasin antaa murkkujen tehdä rauhassa vakituisen kulkureitin, jotta pystyin löytämään, mistä ne tulivat asuntooni. Tietenkin keittiötasoille olin jo ensimmäisen havainnon jälkeen levittänyt ruokasuolaa ennaltaehkäisevästi, vähän epäsiistin näköistä, mutta toimii. Kun löysin niiden sisääntulopaikan, patterin läpivienti, laitoin suolaa siihen reilusti. Kunhan sietää keittiön nurkan suolakekoa, ei ole haitanneet.

Yksi kommentoija kehotti häätämään muurahaiset ulos sisätiloista tuomalla suopursuja kotiin. Vinkin kertojan mukaan suopursun haju osoittautui kuitenkin niin kauheaksi, että ne jouduttiin heittämään ulos riippumatta siitä, häipyisivätkö muurahaiset. Olivat häipyneet.

Osa kommentoijista kertoi kokeilleensa ensin teollisia torjunta-aineita. Kun niistä ei ollut apua, siirryttiin ”kotikonsteihin”:

Ajattelimme, että no, luontokappaleita tässä ollaan kaikki, ja kun mitään varsinaista tuhoa eivät olleet tekemässä keksin idean: kun kerran ovat makean perässä, annetaan makeata. Kaatelin murkkujen reiteille, sisääntuloaukoille ja joka paikkaan tavallista kidesokeria, kunnolla kekoina. Ajatuksena oli, että ottaisivat siitä heti sisään tullessaan ja veisivät pesäänsä, ja jättäisivät muut osat asunnosta meille isommille. Tuloksena oli, että seuraavana päivänä tai sen jälkeen ei ole ollut muurahaisia. Lähtivät joka ikinen muualle saman tien. Olivat varmaan kuulleet, että "jos se näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se on sitä". Sokeritkin jäivät viemättä. Ei enää myrkkyjä meille. Kun ei tarvi muuta kuin yrittää olla kiva, niin kaikki lähtevät.

Lattiakaivo pesuhuoneessa
Kuva: Heikki Rönty / Yle

Sokeritoukat

Sokeritoukkien torjuntaan moni tarjosi ratkaisuksi ”viimeisen päälle” siivoamista. Kokeilluista konsteista esimerkiksi kuuman veden kaataminen viemäreihin ei toiminut, mutta teepuuöljyllä ja seetripuuöljyllä oli toivottuja vaikutuksia.

Vinkkaajan mukaan seetripuuöljyllä siveltiin lattiakaivon ja viemäriputkien lattialiitokset useampaan kertaan.

Toimii: Tupakanmuruja hyppysellinen lattiakaivoon (ei missään nimessä tuhkaa!) suihkun jälkeen. Nikotiinia käytetään/on käytetty hyönteismyrkkynä. Purut loppuivat kun lopetin tupakoinnin enkä tähän tarkoitukseen ole viitsinyt ostaa sätkätoppaa enää.

Valo: valot aina päällä vessassa, toimii enimmäkseen.

Lattiakaivoihin pitäisi kehittää samanlainen suljin kuten nykyisissä keittiölavuaareissa, joissa on ruokajätteen keräävät tulpat. Tällöin kun viemäriä ei käytä, niin tulppa estää viemäreistä tulevat ötökät tulemasta taloon sisälle.

Sokeritoukkien, kuten muurahaistenkin kanssa osa kommentoijista pyrki jonkinlaiseen yhteiseloon:

En ole käyttänyt mitään keinoja, koska ne ovat tarkemmin katsottuina sympaattisia pikkuolentoja joita on hauskaa seurata vessassa asioidessaan. Vaarattomia sci-fi luomuksia.

Suosittelemme