Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kirsi Ikonen valmistaa omin käsin klassikkomallisen sähkökitaran

Itsetehdystä sähkökitarasta unelmoivat joensuulaiset ovat täyttäneet kansalaisopiston kurssin.

Kurssilaisia tekemässä sähkökitaroita.
Kuva: Matti Asikainen / Yle
Matti Asikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kirsi Ikonen Joensuusta halusi itselleen sähkökitaran. Siispä rakentamaan! Rohkea veto sinänsä, sillä viimeksi Kirsi oli tehnyt puutöitä koulussa.

– Tämä ei sitten ollutkaan kamalan vaikeaa. Oikeastaan tähän mennessä pahin paikka oli kaulan lavan muotoilu mutta siitäkin selvittiin.

Kirsillä on työn alla _Fender Telecaster _-mallinen kitara. Malli miellyttää häntä linjojensa vuoksi.

– Tämä on yksinkertainen, oman aikansa klassikko. Lisäksi tämä on näistä kitaroista varmaan helpoin rakentaa. Kaula on vaahteraa ja runko leppää, eli ihan esikuvansa mukaisista puista tämä rakentuu.

– Tätä rakentaessa on tullut hyvä tunne siitä, että puu tottelee, summaa Kirsi.

Vastapainoa ruudun edessä istumiselle

Joensuussa kokoontuu viikoittain kaksi kansalaisopiston ryhmää sähkökitaranrakennuksen merkeissä. Ryhmiä vetävä Veijo Rautia kertoo, että tulijoita on ryhmiin riittänyt.

– Meillä kokoontuu kaksi ryhmää, lauantaisin ja keskiviikkoisin. Nyt tulijoita oli niin paljon, että ryhmiä saatiin kaksi. Aikaisemmin kävi niin, että ensimmäinen ryhmä täyttyi ja toinen jäi vajaaksi.

samu pätilä kitarakurssilla
Samu Pätilän kitaran kaula saa nauhat. Kuva: Matti Asikainen / Yle

Veijo Rautian mukaan kurssille tullaan tietenkin rakentamaan soitinta, mutta samalla haetaan vastapainoa arkityölle.

– Ajatellaanpa vaikka, että joku istuu päivät tietokonehommissa. Silloin on mukava päästä tekemään käsillään jotain konkreettista.

Tämä ei sitten ollutkaan kamalan vaikeaa.

Kirsi Ikonen

Rautia vetää nyt kursseja viidettä vuotta. Syksyksi on suunnitteilla tekemistä niille, jotka mielivät sähkökitaroiden sijaan rakentamaan akustisia.

– Suunnitteilla on akustisen kitaran rakentamiskurssi syksyksi. Siihen pitää olla rakentamiskokemusta ainakin yhden sähkökitaran verran. Akustinen on nimittäin paljon vaativampi rakennettava, Rautia sanoo.

Suosittelemme sinulle