Hyppää sisältöön

Tutkija Navalnyin pidätyksestä: "Kreml on säikähtänyt mielenosoituksia"

Tutkijatohtori Jussi Lassila pitää eri puolilla Venäjää järjestettyjä mielenosoituksia merkkinä siitä, että maahan on syntymässä uusi korruptionvastainen kansanliike.

Mielenosoittaja pidätetään Aleksei Navalnyin koolle kutsumassa tapahtumassa Moskovassa. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Venäjällä on meneillään vuosikausiin suurin hallituksen vastainen protestiaalto. Mielenosoituksia johtaa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi, joka pidätettiin sunnuntaina Moskovassa. Lisäksi pidätettiin yli seitsemänsataa mielenosoittajaa.

Tutkijatohtori Jussi Lassila Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista arvioi, että protestiaalto poikkeuksellinen, koska se on maantieteellisesti niin laajalle levinnyt. Mielenosoituksia on ollut yli 80 paikkakunnalla.

– Protestien laajuus osoittaa, että Venäjälle on syntymässä uusi korruptionvastainen kansanliike. Sellainen on ollut aiemminkin, mutta ei näin organisoituneena, Lassila sanoo.

Mielenosoitukset eivät kuitenkaan vielä yllä mittoihin, jotka nähtiin vuosina 2011 ja 2012 vastalauseina vilpillisille parlamenttivaaleille ja Vladimir Putinin uudelle presidenttiehdokkuudelle.

Kansa ei pelkää mielenosoituskieltoa

Toinen merkittävä piirre on tutkijan mukaan se, että ihmiset eivät välitä siitä, että mielenosoitukset on määritelty laittomiksi. Yleensä Venäjällä toimitaan niin, että kun tietty mielenosoituksen pitopaikka kielletään, tilalle osoitetaan uusi paikka. Nyt uusia paikkoja ei ole osoitettu, mutta ihmiset osallistuvat siitä huolimatta.

– Hallinnollinen pelote ei ole nyt toiminut ja se varmaan aiheuttaa Venäjän johdolle aika paljon pohdittavaa, Lassila sanoo.

Venäjän viranomaiset joutuvat nyt päättämään, kuinka pitkään Navalnyi on pidätettynä. Hänen poistamisensa kokonaan politiikan pelikentältä on todennäköisesti myös harkinnassa, mutta siihen liittyy vaaroja.

– On olemassa se riski, että Navalnyista tulee poliittinen marttyyri. Jos hänet siirretään syrjään liian brutaalisti, seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Korruptiota on siedetty tarpeeksi

Korruptio on olennainen osa venäläistä poliittista kulttuuria. On tapana, että lojaalisuuteen ja poliittiseen uskollisuuteen kuuluvat erilaiset palkkiot.

Aleksei Navalnyi on tehnyt perusteellisen tutkimustyön tuloksena paljastuksia, joiden mukaan etenkin pääministeri Dmitri Medvedev elää pöyristyttävän korruptoitunutta elämää. Tutkimuksen mukaan pääministeri omistaa muun muassa useita kartanoita ja viinitilan Toscanassa. Kreml on kiistänyt tiedot.

Lassilan mukaan kansa on kuitenkin valmis uskomaan Navalnyn tietoja, koska Medvedev ei muutenkaan ole erityisen suosittu.

– Korruptiota on siedetty riittävän pitkään ja nyt mitta näyttää tulleen täyteen.

Navalnyi on tämän hetken merkittävin oppositiojohtaja Venäjällä. Hän pyrkii asettumaan ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Jussi Lassilan mukaan Navalnyilla olisi mahdollisuuksia vapaissa oloissa haastaa presidentti Vladimir Putin. Putinin oma kansansuosio on Lassilan mukaan laskussa. Venäjällä ei kuitenkaan sallita opposition vapaata toimintaa.

Suosittelemme sinulle