Keskustan torniolainen kansanedustaja Katri Kulmuni pitää selvänä, että synnytykset jatkuvat Kemissä myös poikkeusluvan jälkeen.
– Mielestäni on perusteltavaa, että meillä on jatkossakin Lapissa joka ikisessä kunnassa hyvä terveyskeskus ja hyvä perusterveydenhuolto. Lisäksi on oltava kaksi keskussairaalaa, joissa molemmissa tehdään erikoissairaanhoidon palveluita, esimerkiksi kirurgisia toimenpiteitä.
– Ja niissä on molemmissa on myös synnytysosasto, Kulmuni sanoo.
Lapin kahden sairaanhoitopiirin neuvottelut sairaanhoitopiirien työnjaosta katkesivat viime viikolla, koska Lappi haluaa keskittää muun muassa synnytykset Rovaniemelle. Kulmuni luonnehtii kiistaa klassiseksi esimerkiksi maakuntakeskusten tasapainottelusta.
Kemin synnytysten puolesta kamppailtu pitkään
Kulmuni korostaa kahden sairaalan omien synnytysosastojen tärkeyttä.
– Emmehän me ole käyneet valtavaa kamppailua useamman hallituksen aikana siitä, että saamme synnytysosastolle jatkoajan sen tähden, että Lapin tuleva maakunta sen itse lakkauttaisi, Kulmuni sanoo.
Viime vuonna Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi Länsi-Pohjan synnytyksille määräaikaisen poikkeusluvan. Poikkeuslupa on voimassa vuoden 2018 loppuun asti.
Lohi: Kaikkea ei voi keskittää Rovaniemelle
Keskustan rovaniemeläinen kansanedustaja Markus Lohi korostaa, että Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien kiista erikoissairaanhoidon tulevasta työnjaosta liittyy vasta asian esivalmisteluun. Hän muistuttaa, että lopullisen päätöksen tekee vaaleilla valittu maakuntavaltuusto.
Lohen mielestä neuvotteluja olisi kuitenkin jatkettava ja haettava aito työnjakoon perustuva ratkaisu.
– Meidän pitää luovasti miettiä, mitä voimme tuottaa Kemissä laajasti koko Lapin väestölle. Neuvotteluihin pitää ottaa tällainen avoin asenne, eikä niin, että keskitetään kaikki Rovaniemelle. Työnjaossa on kyse siitä, että jaetaan työtä, Lohi sanoo.
Lohi on myös keskustan Lapin piirin puheenjohtaja.