Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tubetus ei ole eläkepesti, mutta Annika nauttii suosiosta niin kauan kuin sitä kestää

Annika Jaakkola on yksi harvoista suomalaisista, joka saa elantonsa tubettamalla eli tekemällä videoita Youtubeen. Hän tiedostaa ettei tulevaisuutta voi kuitenkaan jättää sen varaan.

Annika Jaakkola
Annika Jaakkola on niitä harvoja suomalaisia, jotka saavat elantonsa tubettamisella. Kuva: Antti Pylväs / Yle
Päivi Köngäs
Avaa Yle-sovelluksessa

Annika Jaakkola kuvaa kotonaan Oulun keskustassa meikkipöytänsä esittelyvideota Youtubeen yhdessä poikaystävänsä Teemu Halmetojan kanssa. Tämän on Annikan työtä, josta hän saa tällä hetkellä elantonsa. Kuvauksia tehdään kahdella kameralla, sillä huolellinen ja viimeistelty työn jälki on osa Annikan tavaramerkkiä.

– Tubettajia on monenlaisia ja olen ehkä siitä perfektionistipäästä.  Tykkään että video näyttää visuaalisesti miellyttävältä ja sitä on helppo katsoa.

Nukun unettomia öitä jos olen tehnyt jotain juttuja väärin.

Annika Jaakkola

Annika on yksi Suomen suosituimmista tubettajista. Hänellä on Youtubessa 86 000 ja Instagramissa 129 000 seuraajaa. Määrät ovat sellaisia, että niiden ansiosta Annikan harrastus on muuttunut työksi.

Palkka tulee mainonnasta

Rahaa tubettajille tulee kolmea kautta: videoiden etumainoksista, kaupallisesta yhteistyöstä ja livetapahtumissa esiintymisistä. Arvioiden mukaan pelkällä tubettamisella elää Suomessa joitakin kymmeniä ihmisiä.

Rahan ja kymmenien tuhansien seuraajien vuoksi tekemisistä pitää kantaa myös vastuuta. Annikan mukaan hänen nuorimmat videoiden katsojat ovat noin 12-vuotiaita, joten tiettyjä asioista pitää sanoa myös ääneen.

Annika Jaakkola
Suosikkitubettaja Annika poikaystävänsä kanssa kuvaamassa. Kuva: Antti Pylväs / Yle

– Nukun unettomia öitä jos olen tehnyt jotain juttuja väärin. Kun otin ensimmäisen nenäkorun, niin taisin sanoa videolla, että teidän ei tarvitse ottaa vaikka minä otin. Jos olette alle 18-vuotiata, kysykää lävistyksiin vanhemmiltanne lupa.

Ilmaiseksi saatu pitää kertoa avoimesti

Myös kaupallinen yhteistyö tulee käydä selvästi ilmi. Annikan meikkipöydällä olevat lamput on saatu yhteistyökumppanilta ja sen hän tuo videollaan avoimesti esille.

Joskus ilmaiseksi saadut tavarat aiheuttavat myös kateutta. Annika on vuosien saatossa oppinut, että somessa saa helposti osakseen ryöpytystä syystä tai toisesta.

– Kerron videolla esimerkiksi, että minun meikkisiveltimet ovat likaisia, kun ne näkyvät kuvissa. Muuten joku pääsisi heti niistä sanomaan.

Nuorten idoli

Julkisen työnsä vuoksi Annika joutuu välillä miettimään liikkumistaan kaupungilla. Nuorimmille Youtube-seuraajilleen Annika on tähti, joka saa aikaan jopa joukkohysteriaa. Julkkikseksi hän ei kuitenkaan miellä itseään.

– Tietyn ikäiset työt saattavat lähteä juoksemaan perään, jos kuljen kaupungilla paikoissa, joissa on paljon nuoria. Muutan ulkonäköäni, kuten hiustyyliäni usein, joten se helpottaa massaan sulautumista.

Henkisesti rankka työ

Annika on nyt parikymppinen ja hän on kuvannut videoitaan neljä vuotta. Sitä ennen hän kirjoitti blogia, joten hän on varttunut some-maailman parissa. Työkokemusta Annikalle on ehtinyt karttua myös niin sanotuista oikeista töistä huoltoasemalta ja hampurilaisravintolasta.

– Videoiden teko on henkisesti paljon raskaampaa kuin hampurilaisten valmistaminen, mutta kymmentuntiset työvuorot seisten ovat fyysisesti rankempia.

Annika tekee videoita keskimäärin yhden viikossa, mutta kertoo, että kahdesta kolmeen olisi parempi. Nyt kuvattava meikkipöydän esittely on tulossa ulos silloin, kun nainen itse on lomalla Japanissa.

Luulen, että tämä tubettaminen on sellainen hetken pinnalla oleva juttu.

Annika Jaakkola

– Ajattelen myös seuraajiani ja haluan, että heillä on katsottavaa, vaikka itse olisin muualla.

Myös lomalla Annika kulkee kameran kanssa, sillä siitä on tullut tapa.

Mutta onko tubettaminen työtä, jota Annika haluaa tehdä myös pitkällä tähtäimellä?

– Ehkä tubettamisesta voi aueta joku muu ammatti, joka jollain tavalla liittyy visualisuuteen, näihin samoin juttuihin. Luulen, että tubettaminen on hetken pinnalla oleva juttu. Minulla on sellainen tutina, että Youtube ei tule olemaan kymmenen vuoden päästä enää ihan samanlainen.

Suosittelemme