Hyppää sisältöön

Lappi tarjoaa leijahiihtoharrastajille huikeat puitteet – lajin suosio kasvussa

Leijahiihto Lapin tuntureilla on unohtumaton elämys. Tämän on todennut vuosittain kasvava määrä leijahiihdon harrastajia.

Pallastunturit tarjoavat huikeat olosuhteet leijahiihtäjille.
Raimo Torikka

Lappi tarjoaa kasvavalle harrastukselle riittävän lumiset puitteet. Esimerkiksi keväisin Pallas-Yllästunturin kansallispuiston puuttomilla tunturialueilla lunta ja tuulta riittää niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin harrastajille.

– Siinä on varmaan se vapaus miten pääset liikkumaan. Sitten se tunne lentämisestä on aika lähellä siinä hommassa myös. Leijalla voit hypätä niin korkealle kun vaan uskallat ja haluat mennä, perustelee harrastustaan Kittilän Levillä asuva leijahiihtoaktiivi Keijo Alila.

Leijahiihto varmasti voidaan luokitella juuri noiden hyppyjen vuoksi extremelajiksi. Mutta kun jättää lajin ääripään niin ensisijaisesti laji on kuitenkin hauska ja nautittava. Lisäksi leijaa voi käyttää apuna vaelluksella. Lajin harrastaminen on syytä aloittaa kurssin kautta.

Siinä on varmaan se vapaus miten pääset liikkumaan

Keijo Alila

– Noissa leijoissa on valtavan paljon voimaa, että osaava kuski pystyy hyppäämään 10-20 metriin niillä. Siksi se on hallitsemattomana hyvinkin vaarallinen, korostaa Leijakoulu Lappiksen koulutusvastaava Harri Rautava kurssin tärkeyttä leijahiihtoharrastuksen aloituksessa.

Kurssilla opitaan leijan käittelyä ja turvallista leijan käyttöä.

– Kun oikealla tavalla aloittaa opettajien keskuudessa niin kun leijan oppii hallitsemaan. Silloin voisin mieltää sen jopa turvallisena lajina. Hyvin vähän sattuu onnettomuuksia niille jotka tietävät miten toimia ja missä toimia, korostaa Harri Rautava.

Lapissa parhaat harrastusolosuhteet

Leijalautailu on kehittynyt maailmalla harrastukseksi 1990-luvulla. Laji on nuori siksi myös Suomessa. Harrastajien määrää on lähes mahdoton tietää, mutta kurssin käyneiden määrä on kasvussa ja se näkyy erityisesti Lapissa.

– Leijahiihtäjiä varmaan tulee siinä 50-100 välillä vuosittain ja muutama kymmenen leijasurffaria sitten kesäisin. Kuitenkin joka vuosi on vähän enemmän ja enemmän. Laji saa kyllä koko ajan enemmän huomiota, kertoo Suomen kattavan leijakouluketjun koulutusvastaava Harri Rautava.

Pallaksen kaltaisissa paikoissa suosio on kasvanut

Harri Rautava

Lajia voi harrastaa kaikkialla Suomessa mistä löytää riittävän suuren järvenselän jossa on kantava jää. Lapissa jäätä ja lunta riittää. Tilaa leijahiihtoon on suurilla soilla, järvillä ja lisäksi tunturipaljakoilla kuten Pallastuntureilla. Harra Rautavan mukaan leijahiihtokursseja on viime vuosina ollut eniten Lapissa.

– Varsinkin pohjoisessa Pallaksen kaltaisissa paikoissa suosio on kasvanut ja ehkä juuri tällaiset vanhemmat paikat jossa laskettelu ei ole niin isoa, mutta taas leijahiihtoon ne ovat täydellisiä paikkoja, kehuu Harri Rautava Pallaksen leijahiihtomahdollisuuksia.

Rautavan mukaan Pallakselta löytyy riittävän kovaa tuulta lähes aina. Pallaksella tuulen suunnallakaan ei ole niin suurta merkitystä. Huipuilla on tilaa aina tilaa leijoille.

Leijahiihtoa Pallastunturilla
Leijahiihtäjät Pallastunturin huikeissa maisemissa.

Leijasta apua myös vaelluksella ja kisoissa

Leijahiihto on myös kilpailulaji. Vuosittain järjestetään lyhyitä nopeuskisoja sekä useamman päivän kestäviä vaelluskisoja. Isoja leijahiihtokisoja järjestetään erityisesti Norjassa.

Pallastunturilla järjestetään vuosittan pari leijahiihtotapahtumaa. Näiden aikana kilpaillaan muun muassa Pallastunturin paras -tittelistä. Kisassa kierretään leijalla kolme Pallastunturin alueen huippua mahdollisimman nopeasti. Lisäksi järjestetään vaelluskilpailu Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

– Me ollaan nyt kahden viikon päästä lähdössä Norjan Varangeriin. Siellä on sellainen enduroparikilpailu jossa suunnistetaan samalla ja mennään etappeja. Ahkiossa tulee kaikki välineet mukana sitten. Viime vuonna meni 2,5 päivää ja oltiin viidentenä maalissa. Matkaa tuli semmoinen rapea 350 kilometriä, muistelee Keijo Alila.

Suosittelemme sinulle