Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Hallitus aikoo satsata mittavasti sote-digitalisaatioon: "ICT-kehitystyötä on alimitoitettu vuosia"

Valtioneuvoston alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti sanoo, että hallitus päättää huhtikuun kehysriihessä "merkittävästä investoinnista" sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisoimiseen.

Mies tutkii verkkopiuhoja.
Kuva: AOP
Antti Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti sanoo, että hallituksen huhtikuun kehysriihestä on tulossa mittavat investoinnit sosiaali- ja terveydenhuollon sekä maakuntien tietojärjestelmin ja digitalisointiin.

– Meillä on nyt tähtäimessä useamman vuoden kunnianhimoinen uusia investointeja sisältävä digikehittämisohjelma, Pöysti sanoo.

ICT-järjestelmien keskeneräisyys on ollut sote-uudistuksen keskeisiä ongelmia. Esimerkiksi Keski-Suomen ICT-työryhmän puheenjohtaja Arto Jalkanen arvioi aiemmin, että järjestelmät eivät voi tulla valmiiksi uudistuksen voimaantuloon mennessä.

Pöysti myöntääkin, että järjestelmien kanssa joudutaan lähtemään takamatkalta.

– ICT-ongelma on merkittävä sikälikin, että ICT-kehitystyötä sosiaali- ja terveydenhuollossa on alimitoitettu vuosia. Se kurotaan kiinni, ja mennään samalla eteenpäin. Nyt tehdään järjestelyjä, jotka ratkaisevat näitä ongelmia merkittävässä määrin, mutta realistinen pitää tietysti olla, hän sanoo.

Myös maakuntajohtajat puuttuivat ICT-ongelmaan viime kuussa ministereille osoitetulla kirjelmällään (pdf). Pöysti lupaa rahaa myös maakuntiin.

– Maakunnalliseen muutostyöhön suunnataan myös rahoitusta ja osaamista, hän sanoo.

Suosittelemme