Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Trump romuttaa Obaman kauden ilmastotoimia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti määräyksen, joka purkaa päästörajoituksia energiateollisuudelle.

Donald Trump
Donald Trump toi kaivosmiehiä tiedotustilaisuuteensa Washingtonissa tiistaina. Kuva: Jim Watson / AFP
Aishi Zidan
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti tiistai-iltana määräyksen, jolla hän purkaa useita Obaman kauden ilmastonmuutoksen vastaisia toimia.

Trumpin johdolla Yhdysvallat muuttaa ilmastopolitiikkansa suuntaa täysin. Edelliselle presidentille Barack Obamalle ilmastonmuutoksen vastaiset toimet olivat tärkeitä, mutta Trumpin mielestä ne vievät työpaikkoja.

Trumpin allekirjoittama määräys purkaa useita Obaman kauden toimia. Uudelleen arvioitaviksi joutuvat muun muassa päästörajoitukset, joita Obama määräsi hiileen, kaasuun ja öljyyn perustuvalle energiantuotannolle.

Obama julkaisi vuonna 2015 näyttävästi suunnitelman puhtaammasta energiantuotannosta. Suunnitelma velvoitti osavaltiot hillitsemään fossiilisten polttoaineiden päästöjä.

Monet asiantuntijat ovat varoittaneet, että Yhdysvallat saattaa nyt jäädä jälkeen Pariisiin ilmastosopimuksen tavoitteista, kertoi uutistoimisto AFP.

Trumpilla edessään oikeustaistelu

Hiilellä pyörivien voimalaitosten päästöjen vähentäminen on ollut yksi keino päästötavoitteiden saavuttamiseksi. Yhdysvallat aikoo nyt perua päätöksen, joka kieltää uusien hiililouhosten avaamisen liittovaltion maille.

Trump on puolustanut kovaan ääneen yhä kovemmissa vaikeuksissa olevan hiiliteollisuuden työpaikkoja. Trump on syyttänyt alan ongelmista Obaman päästörajoituksia ja kutsunut toimia jopa sodaksi hiiltä vastaan.

Myös tiistain tiedotustilaisuuteen Trump oli tuonut kaivosmiehiä mukaansa. Asiantuntijoiden mukaan päästörajoitusten purkaminen ei auta huonosta kannattavuudesta kärsivää alaa.

Trumpilla on todennäköisesti edessään pitkä kamppailu päätösten läpiviemiseksi, sillä ympäristöjärjestöt ovat jo etukäteen sanoneet vievänsä toimet oikeuteen.

Oikeustaistelut jarruttivat myös Obaman ilmastotoimia. Osavaltiot, joissa hiiliteollisuus on yhä tärkeää veivät puhtaan energian suunnitelman oikeuteen. Suunnitelma on ollut siksi jäissä.

Yhdysvallat ei vetäytynyt Pariisin sopimuksesta

Trump on suhtautunut epäillen ihmisten vaikutukseen ilmaston lämpenemiselle. Trump on kutsunut ilmastonmuutosta kiinalaisten juoneksi, jolla halutaan heikentää Yhdysvaltain taloutta.

Sittemmin hän on tosin myöntänyt, että ilmastonmuutoksella ja ihmisten toiminnalla saattaa olla yhteys. Tiedeyhteisö on käytännössä yksimielinen ihmisen vaikutuksesta ilmastonlämpenemislle.

Kampanjansa aikana Trump uhosi, että Yhdysvallat voi jopa vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta. Sitä ei kuitenkaan tehty tiistaina.

The Atlantic -lehden mukaan Valkoinen talo on yhä asiasta erimielinen, ja että etenkin Trumpin tytär Ivanka ja hänen miehensä Jared Kushner ovat puhuneet sopimuksessa mukana pysymisen puolesta.

Suosittelemme sinulle