Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Jo kolme miljoonaa tarvitsee ruoka-apua Keniassa: "Jos emme toimi, tuhannet saattavat kuolla"

Punainen risti varoitti, että Itä-Afrikkaa koetteleva nälkäkriisi pahenee myös Keniassa.

Pikkutyttö
Pikkutyttö juoksenteli kuivuneen vesilähteen luona Kituissa Kaakkois-Keniassa. Kuva: Dai Kurokawa / EPA
Aishi Zidan
Avaa Yle-sovelluksessa

Jo kolme miljoonaa kenialaista on avun tarpeessa Itä-Afrikan ruokakriisin vuoksi, Punainen risti varoitti tiistaina. Apua tarvitsevien määrä on kaksinkertaistunut sitten joulukuun.

YK on kutsunut pääosin Itä-Afrikan tilannetta pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi sitten toisen maailmansodan.  Vakavasta nälästä kärsitään myös Etiopiassa, Etelä-Sudanissa, Somaliassa ja Nigeriassa. Tilanne on hälyttävä myös Arabian niemimaalla sijaitsevassa Jemenissä.

Kuten muutkin alueen maat, myös Kenia on kärsinyt kuivuudesta. Kuivuudesta johtuvat heikot sadot ovat nostaneet nopeasti ruuan hintoja.

– Tilanne pahenee joka päivä. Aliravittujen lasten määrä kasvaa tasaisesti. Lapset sairastuvat ja perheet ovat menettäneet elinkeinonsa, kun he ovat menettäneet karjaansa, Punaisen Ristin Kenian johtaja Abbas Gullet sanoi.

Gulletin mukaan monien kenialaisten on yhä vaikeampaa saada vettä. Veden perässä matkustetaan nyt kolme kertaa pidempi matka kuin aikaisemmin.

Apua tarvitsevien määrä kasvaa hurjaa vauhtia

Ruoka-apua tarvitsevien ihmisten määrän pelätään nousevan tulevina viikkoina neljään miljoonaan Keniassa. Jo nyt yli 340 000 alle viisivuotiasta lasta on pahasti aliravittuja.

Punainen risti vetosi, että alueella tarvitaan kipeästi lisää apua.

– Jos emme toimi, tuhannet ihmiset saattavat kuolla. Ja lapsille koituu elinikäisiä vaikutuksia. Emmekä voi sanoa, ettemme tienneet, sanoi Fatoumata Nafo-Traore, joka toimii Kansainväisen Punaisen ristin yhdistysten kansainvälisen liiton Afrikan aluejohtajana.

Suosittelemme sinulle