Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ajokortti kiinnostaa nuoria, mutta auton omistaminen ei välttämättä

Suurin osa Helsingin seudun nuorista haluaa edelleen ajokortin ennen 20 ikävuotta. Auton omistaminen ei ole tärkeää, kunhan joukkoliikenne kulkee jouhevasti.

Yksityiskohta ajokortista.
Suurin osa Helsingin seudun nuorista haluaa ajokortin ennen kuin täyttää 20 vuotta. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Ellinoora Sandell
Avaa Yle-sovelluksessa

HSL selvitti pääkaupunkiseudun ja kehyskuntien nuorten ajatuksia ajokortista ja auton omistamisesta Nuorisobarometrin aineiston perusteella.

Yli 80 prosenttia 15–17-vuotiaista nuorista Helsingin seudulla aikoo hankkia ajokortin ennen kuin täyttää 20 vuotta. Helsingissä ajokortin aikoo ajaa vain kaksi kolmesta nuoresta.

Helsinkiläisnuoret erottuvat selvästi myös koko Suomen kaupunkilaisnuorista. Trafin mukaan vain noin joka kolmas helsinkiläisistä hankkii ajokortin heti 18-vuotiaana.

Luku on pieni verrattuna koko maahan, jossa yli 60 prosenttia hankkii ajokortin heti täysikäistyttyään. Uudellamaalla ajokortin hankkii heti 18-vuotiaana liki puolet nuorista.

Trafin erityisasiantuntija Marita Löytty uskoo, että Helsingissä nuoret käyttävät ahkerasti joukkoliikennettä ja pyöräilevät. Myös ympäristötietoisuus ja ajokortin korkea hinta saattavat pitkittää kortin hankkimista.

Toimivat julkiset korvaavat auton

Vaikka suurin osa Helsingin seudun nuorista aikoo hankkia ajokortin, auton omistamista ei pidetä yhtä tärkeänä.

Nuorilta kysyttiin, miten tärkeää on omistaa auto 35-vuotiaana. Reilusti yli puolet seudun nuorista on valmis luopumaan autosta, jos asuinalueella on toimiva joukkoliikenne.

Espoon, Vantaan ja Kauniaisten seuduilla tarve omalle autolle oli Helsinkiä korkeampi.

Suosittelemme sinulle