Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Aprillia! Ruotsissa valeuutiset uhkaavat piloja – videoilla muistellaan parhaita paloja

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n aprillipiloista löytyvät viinaa kuskaava kirjastoauto ja TV:n kauko-säätimellä toimivat liikennevalot.

Ruotsin TV:n, SVT:n aprillipilassa vuodelta 1997 kirjastoautosta saa kirjojen lisäksi alkoholia. Kuva: SVT
Tom Kankkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsissa ja Norjassa monet tiedotusvälineet ovat tänä vuonna päättäneet luopua aprillipäivän pilauutisista, koska liikkeellä on niin paljon valeuutisia.

Ruotsin TV:llä, SVT:llä on uljas aprillipilaperinne. SVT uskaltautui ainakin eilen muistelemaan vanhoja pilojaan. Vuonna 1997 Keski-Ruotsin alueuutiset Tvärsnytt ilahdutti haja-asutusalueen asukkaita kirjastoautolla, josta kirjojen lisäksi sai lukemiston mukaan valittuja alkoholijuomia.

Yksi klassikoista on vuonna 1981 julkaistu uutinen, jonka mukaan television kauko-säätimellä voi myös ohjata liikennevaloja.

Ruotsin TV:n, SVT:n aprillivideolla vuodelta 1981 liikennevalot vaihtuvat vihreiksi television kaukosäätimellä. Kuva: SVT

Mutta ajat muuttuvat, ja tänä vuonna ainakin monet ruotsalaiset sanomalehdet ovat ilmoittaneet, että ne eivät julkaise aprillipiloja. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan myös Norjassa useat tiedotusvälineet ovat päättäneet jättää pilailun väliin, koska internet on jo täynnä valeuutisia.

Suomessa ainakin osa suomenruotsalaisista lehtitaloista, kuten Hufvudstadsbladet seuraa ruotsalaisia ja norjalaisia tiedotusvälineitä, kertoo Ylen ruotsinkieliset uutiset.

Suosittelemme