Hyppää sisältöön

Lasten ykkösneuvo esiintymisjännitykseen: Laula se, minkä osaat

Savonlinnan Mestarilaulajat -kilpailussa lapset laulavat kymmenen kerran sydämensä kyllyydestä. Semifinaalissa oli jo yleisöäkin paikalla.

Riikka Levelä ja Helmi Salmelin
Riikka Levelä ja Helmi Salmelin ovat ystäviä ja laulukilpailijoita. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle
Tanja Perkkiö

Riikka Levelä ja Helmi Salmelin esiintyivät ensimmäisenä ja toisena kymmenensien Savonlinnan Mestarilaulajat (siirryt toiseen palveluun)-kisojen semifinaalissa. Kumpikin tuli  paikalle hyvin harjoitelleena.

Riikka Levelä Pirkkalasta valitsi kappaleet, jonka tunsi hyvin ja toiseksi vielä sellaisen, jolla oli pärjännyt ennenkin. Hänen ystävänsä Helmi Salmelin Tampereelta puolestaan halusi sellaiset kappaleet, joiden maailman pystyi mielessään näkemään.

Riikka ei edes pidä saunomisesta, mutta pakollisista Saunavihdat helähti soimaan Linnalan salissa kuin kiukaalle olisi viskattu vettä. Kolmasluokkalainen sanoi jännittäneensä, mutta käsien hikoamisesta selviytyi kun aloitti.

– Lauloin vaan, niin se meni sillä ohi.

Omana valintana Riikka esitti kappaleen Tapio.

– Kannatti valita se, koska sillä olen pärjännyt lastenlaulukisassa ennenkin.

Sydän lyö pum pum pum

Helmi Salmelin kuuli sydämensä pum-äänet kun nousi lavalle Riikan jälkeen. Pakollisista Oravan pesä ensin, koska sen Helmi koki sopivan omalle äänelleen ja sitten oma kappalevalinta Raparperin alla.

– Se kertoo niin hienosti tarinaa ja voi kuvitella niitä tapahtumia mielessään. Se on minun mummon kasvimaa, jossa on ne raparperit.

Riikka Levelä ja Helmi Salmelin pitivät semifinaalia hienoja kokemuksena, eikä jatkoonpääsyllä ole suuremmin väliä, vaikka tottakai pärjääminenkin kelpaisi.

Helmi antaa vielä ohjeen aikuisille, joita laulaminen ja esiintyminen pelottaa.

– Pitää opetella sanat hyvin ja sanoa itselleen: "Hei, osaan nämä sanat hyvin eikä minulle ole mitään syytä jännittää!"

Savonlinnan Mestarilaulajat -kilpailujen semifinaalissa oli mukana 34 vuosina 2004-2009-syntyneitä tyttöä ja poikaa ympäri Suomea ja myös Virosta. Kilpailun finaali on kesällä Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Suosittelemme sinulle