Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Matti Heikkinen oksenteli maalissa - "Happo on lempinimi, ehkä se kertoo kaiken"

Matti Heikkinen johdatti Vantaan Hiihtoseuran mestariksi Kontiolahden SM-hiihtojen miesten viestissä.

Matti Heikkinen.
Kuva: Tomi Hänninen.
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolen minuutin ero kärkeen oli Matti Heikkiselle lauantaina vain paperia, kun kajaanilainen säntäsi ankkuriosuudelle miesten 4x10 kilometrin SM-viestissä. Heikkisen edustama Vantaan Hiihtoseura juhli lopulta viestikultaa joukkueella Waltteri Vinkanharju-Anssi Pentsinen-Olli Hiidensalo-Heikkinen.

Heikkinen jyräsi kärkeen jo päätösosuuden puolenvälin jälkeen. Kova rasitus purkautui maalialueella oksenteluna.

- Sitä käy vähän harvemmin nykyään enää, mutta kroppa on kauden ja kisojen jälkeen niin anaerobinen, että sitä aerobista harjoittelua on tullut vähän. Kun raippaan niin paljon kuin lähtee, se purkautuu, Heikkinen sanaili.

- Happo on lempinimi, ehkä se kertoo kaiken.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä Heikkisille, 33, tuli iloisia uutisia, kun Matin ja Suvi-puolison perheeseen tuli kolmas lapsi. Tyttövauvan syntymän vuoksi Heikkinen ei osallistunut perjantaina henkilökohtaiselle kympille.

- Helppo olisi ollut jäädä pois, mutta halusin ehdottomasti tulla hiihtämään joukkueen puolesta.

Ylivoimainen ankkuriesitys

Heikkisen esitys ankkurina oli lopulta ylivoimainen. Perjantain poissaolo ei vaikuttanut suoritukseen millään lailla, vaan hän luotti räväkkään alkuun.

- Jos kettuja on pyydetty naakimalla, niin tuo oli sitten näännytystaktiikka, että saa maitohapolla muutkin pyörryksiin, mies sanaili.

- Tyrmäsin kyllä itseni, mutta onneksi myös kaikki muut. Ei voi sanoa niin, että olisin lähtenyt kylmiltään. Olen tehnyt kaiken voitavan. Mielestäni hiihdin kovaa ja fiksusti.

Heikkinen halusi omistaa kultamitalin Arto Suikalle, pitkäaikaiselle seuratyöntekijälle, joka menehtyi syksyllä. Myös seurakaveri Pentsinen muisti miestä lehdistötilaisuudessa.

- Arto on tämän porukan tietyllä tavalla keulamiehenä kasannut. Arton kultamitali, sanoisin näin, Heikkinen sanoi.

- Onhan SM-kulta toki Vantaalle iso juttu ja perustyön mittari.

Lomaa toukokuuhun

Viikon päästä hiihdettävän Ylitornion kisaviikonlopun hän jättää suosiolla väliin. Nyt on aika pitää lomaa toukokuuhun asti.

- Eiköhän nyt vetäydytä syrjään kaikesta hiihtoon liittyvästä hetkeksi. Ei tarvitse pakolla syödä aamupuuroa, vaan voi hörpätä kupin kahvia, jos vaan siltä tuntuu. Se on kuitenkin kokonaisvaltaista elämää, hän korosti.

- On hyvä siirtyä terveenä lomille. Silloin kun on väsynyt ja tekeminen ei ole tasapainoista, pystyy hyvin yksittäisiin hyviin suorituksiin, mutta monena päivänä kilpailemisessa ei ole sinänsä järkeä.

Kaiken kaikkiaan Heikkisen kausi meni nappiin. Kainuulainen muun muassa ylsi Lahdessa upeasti 50 kilometrin MM-pronssimitalille.

- Kausi oli erittäin menestyksekäs, ja perustaso on noussut paljon, hän sanoi.

- Itsellä on ollut rikkonainen pätkä Lahden MM-kisojen jälkeen. Suorituskykyä löytyy, mutta perusta on murentunut.

Suosittelemme sinulle