Hyppää sisältöön

Venäläislehti: Tšetšeniassa aloitettu homojen massapidätykset – ainakin kolme kuollutta

Novaja Gazetan mukaan Tšetšeniassa on pidätetty yli sata homoksi epäiltyä miestä. Lehti väittää, että pidätysten yhteydessä on tapettu seksuaalivähemmistön edustajia.

Näkymä Groznyistä Kuva: Yle

MOSKOVA Venäjän Pohjois-Kaukasiassa sijaitsevassa Tšetšenian tasavallassa on aloitettu massiiviset seksuaalivähemmistöihin kohdistuvat pidätykset.

Asiasta uutisoi opposition sanomalehtenä tunnettu Novaja Gazeta (siirryt toiseen palveluun). Lehti kertoo perustavansa tietonsa useisiin Tšetšeniassa toimiviin viranomaislähteisiin sekä paikallisten seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavien aktivistien tietoihin.

Lehden mukaan parin viime viikon aikana ympäri Tšetšeniaa on pidätetty yli sata homoa tai homoksi epäiltyä miestä.

Pidätysten yhteydessä tapettu homomiehiä

Novaja Gazeta myös väittää, että pidätysten yhteydessä on tapettu seksuaalivähemmistöihin kuuluvaksi katsottuja miehiä.

Lehti sanoo tietävänsä kolmen tapetun henkilöllisyyden. Lisäksi se kertoo lähteisiinsä viitaten, että uhreja olisi enemmän.

Novaja Gazeta kertoo ottavansa lähiaikoina asiasta yhteyttä Venäjän tutkintakomiteaan ja pääsyyttäjään sekä presidentin hallintoon ja vaativansa asiasta virallista tutkintaa.            

Pidätykset ovat aiheuttaneet Tšetšeniassa paniikkia seksuaalivähemmistöihin kuuluvien keskuudessa. Monen kerrotaan paenneen tasavallasta.

Pidätykset vastaus Pride-marssikaavailuihin

Vainot liitetään suunnitelmiin järjestää seksuaalivähemmistöjen Pride-marsseja Pohjois-Kaukasiassa.

Novaja Gazetan mukaan Venäjän muilta alueilta kotoisin olevat aktivistit olivat hakeneet lupaa järjestää neljään pohjoiskaukasialaiseen kaupunkiin seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavia tapahtumia. Lehti väittää tämän toimineen provokaationa paikallisten viranomaisten toimille.

Tšetšenian sisäministeriöstä kerrotaan, ettei siellä ole tietoa seksuaalivähemmistöihin kohdistuvista massapidätyksistä. Sanomalehti RBK:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelema sisäministeriön lehdistöpäällikkö Magomed Denijev pitää uutista aprillipilana.

Tšetšeeniviranomaisilta ei ymmärrystä homoille

Itsevaltaisesti Tšetšeniaa johtavan Ramzan Kadyrovin lehdistösihteeri kiistää tiedot homojen pidätyksistä ja pitää Novaja Gazetan uutista yrityksenä mustamaalata tasavaltaa.

– Jos Tšetšeniassa olisi tuollaisia ihmisiä, niin viranomaisten ei tarvitsisi huolehtia heistä, koska näiden sukulaiset lähettäisivät heidät sellaiseen paikkaan, josta ei ole paluuta, lehdistösihteeri Alvi Karimov kommentoi asiaa uutistoimisto Interfaxille (siirryt toiseen palveluun).

Asiaa on myös kommentoinut Tšetšenian päämiehen yhteydessä toimivan ihmisoikeusneuvoston jäsen Heda Saratova. Hänen mukaansa järjestysvalta ja koko oikeusjärjestelmä suhtautuu ymmärryksellä siihen, että homo tapetaan sukulaistensa toimesta.

– Minulle ei ole tullut asiasta yhtään ilmoitusta, mutta sellaisen tullessa en alkaisi sitä edes tutkimaan, Saratova sanoo radiokanava Govorit Moskvan mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle