Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

100 000 työtä etsii tekijäänsä – hallitukselta uusia muuttoavustuksia ja korotuksia matkakorvauksiin?

Kyse on valtavasta ongelmasta, johon hallituksen on ilman muuta puoliväliriihessä puututtava, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Työntekijä Uudenkaupungin autotehtaan kokoonpanolinjalla.
Työntekijä Uudenkaupungin autotehtaan kokoonpanolinjalla. Kuva: Valmet Automotive
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa on suuri määrä avoinna olevia työpaikkoja, mutta töille ei löydy helposti tekijöitä. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan pääkaupunkiseudun lisäksi työvoimapulasta puhutaan yleisesti jo myös maakunnissa.

– Olen kiertänyt maakunnat läpi, ja viesti on joka puolelta sama, eli on olemassa työvoimapula, Lintilä sanoo.

– Tilanne on lähes hirtehinen, hän kuvailee.

Työvoiman kysyntää ovat kasvattaneet muun muassa yleisen taloustilanteen piristyminen, telakkateollisuuden nousu Turussa ja Raumalla sekä Uudenkaupungin autotehtaan Daimlerilta saama uusi tilaus. Myös metsäteollisuudessa ja rakennusalalla menee jo lujaa. Autotehtaalle odotetaan tuhatta uutta työntekijää jo kesään mennessä.

Ministerin mukaan valtakunnan tasolla ongelman vakavuutta ja laajuutta kuvastaa se, että työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemassa työllisyyskatsauksessa oli helmikuussa noin 110 000 avointa työpaikkaa ja noin 300 000 työtöntä.

Työllisyyskatsauksen luku kuvastaa kuukauden aikana auki olleiden työpaikojen määrää. Avoinna olevien työpaikkojen määrä voi kuitenkin ministeriön mukaan vaihdella kuukausittain.

– Joudutaan varmasti pohtimaan tukitoimia, joilla ihmisten liikkuvuutta voitaisiin parantaa. Kysymyshän on nimenomaan siitä, että työvoiman liikkuvuus paranisi, Lintilä sanoo.

Hänen mukaansa keinovalikoimaa käydään nyt läpi.

– Onko se esimerkiksi muuttokorvauksia tai pitemmistä työmatkoista johtuvien korvausten nostamista, Lintilä pohtii.

"Pohdintaan tulee myös maahanmuuttajien työllistyminen"

Ministeri sanoo, että ratkaisuja haetaan jo hallituksen puoliväliriihessä huhtikuun lopulla. Töitä ja tekijöitä olisi, mutta kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Työvoimahallinnon ammattikielellä puhutaan kohtaanto-ongelmasta. 

Osa työttömistä katsoo tarjolla olevan työpaikan sijaitsevan liian kaukana kotoa. Joillakin aloilla ongelmana on pula tietynlaisista osaajista. Etäisyys ei ole ainoa asia, joka rajoittaa työvoiman siirtymistä. Asiaan vaikuttavat niin ikään raha, ihmissuhteet ja työn kiinnostavuus.

– Kyse on valtavasta ongelmasta, johon hallituksen on ilman muuta puoliväliriihessä puututtava, Lintilä sanoo.

– Jossain vaiheessa tulee pohdittavaksi sekin, miten maahanmuuttajien työllisyysastetta saataisiin nostettua, koska tällä hetkellä se on valitettavan heikko naapurivaltioihin verrattuna.

Laki velvoittaa ottamaan töitä vastaan enimmillään 80 kilometriä kotiovelta tai kolmen tunnin edestakaisen matkan etäisyydeltä. Esimerkiksi Salossa on Nokian ja Microsoftin lähdön jälkeen tuhansia työttömiä.

Noin puolentoista sadan kilometrin päässä Uudessakaupungissa haetaan samaan aikaan tuhatta uutta työntekijää autotehtaalle. Valmet Automotive alkaa valmistaa Mercedes-Benzin uutta mallia Uudenkaupungin autotehtaalla.

Professori: Maailmanluokan yritys Uudessakaupugissa on suuri mahdollisuus

Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara pitää avausta hyvänä.

– Kaikki toimet työvoiman liikkuvuuden edistämiseksi ovat tervetulleita, Vaattovaara sanoo.

– Tällainen maailmanluokan yritys on suuri mahdollisuus ja etenkin ajatellen nuoria, hän jatkaa.

Vaattovaara muistuttaa kuitenkin, että niin kaupungistumisen tukeminen kuin alueellistamistoimet ovat aina tarkan harkinnan paikka. Hän korostaa paikallisten erityispiirteiden huomioimista.

TÄSMENNYS 2.4. klo 20.19:

Täsmennetty luvut kappaleessa: "Ministerin mukaan valtakunnan tasolla ongelman vakavuutta ja laajuutta kuvastaa se, että työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemassa työllisyyskatsauksessa oli helmikuussa noin 110 000 avointa työpaikkaa ja noin 300 000 työtöntä."

Lisätty kappale: "Työllisyyskatsauksen luku kuvastaa kuukauden aikana auki olleiden työpaikojen määrää. Avoinna olevien työpaikkojen määrä voi kuitenkin ministeriön mukaan vaihdella kuukausittain.

Suosittelemme sinulle