Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Reaktioita Rovaniemen kirkkoneuvoston linjaukseen avioliittojen esirukouksista: mielenosoitus valmisteilla ja kirkossa luettiin rukous syrjityille pariskunnille

Rovaniemen seurakunnan kirkkovaltuutettu on kokoamassa rauhallista mielenilmausta seuraavalle kirkkovaltuuston kokouspäivälle.

Miehen kädet ristissä kirkossa.
Kuva: Arja Lento / Yle
Marjukka Talvitie
Avaa Yle-sovelluksessa

– Mielenilmauksen tarkoitus on olla iloinen, alkukesän tapahtuma. Emme kutsu ketään räyhäämään, vaan keskustelemaan. Se on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin, kirkkovaltuutettu Miikka Keränen kuvailee tiedotteessaan.

Rovaniemen kirkkoneuvosto päätti viikko sitten äänin 8-3, että Rovaniemen kirkossa ei lueta esirukousta samaa sukupuolta olevan parin avioliitolle.

Päätös oli vastoin Oulun hiippakunnan piispan Samuel Salmen ohjeistusta. Piispan mukaan seurakunnissa on huomioitava myös samaa sukupuolta olevat parit, jotka pyytävät esirukousta avioliitolleen.

Päätös on tyrmistyttänyt muun muassa kirkkovaltuutettu Miikka Kerästä, joka aikoo nostaa asian äänekkäästi esiin seuraavassa kirkkovaltuuston kokouksessa 31. toukokuuta. Keränen kannustaa muitakin lähettämään rakentavaa palautetta päättäjille ja seurakunnalle jo ennen seuraavaa kirkkovaltuuston kokousta.

Rukous syrjintää kokeville

Kirkkoneuvoston tiistainen päätös sai kommentin rukouspyynnön muodossa heti seuraavan sunnuntain jumalanpalveluksessa Rovaniemen pääkirkossa.

Messun esirukousosiossa, kastettujen, kuolleiden ja avioliittoon kuulutettavien jälkeen pappi luki rukouksen niiden avioliittoon aikovien puolesta, jotka kokevat tulevansa syrjityiksi.

Rovaniemen kirkkoneuvoston päätös esirukouspyynnön eväämisestä homo- ja lesbopareilta koski nimenomaan avioliittoon kuulutettavia pareja.

Uuden avioliittolain myötä myös samaa sukupuolta olevat voivat tutkituttaa avioliittoesteensä kirkkoherranvirastossa ja siinä yhteydessä esittää toivomuksen avioliittoon kuuluttamisesta kirkossa. Tätä Rovaniemen kirkkoneuvosto ei hyväksynyt. Päätös on viety Oulun tuomiokapituliin.

Suosittelemme