Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat sulkee kaksi ampurataa Hälvälästä – reservipiiri aikoo vedota ministeriin

Puolustusvoimat aloittaa ampumaratojen puhdistustyöt Hollolassa syksyllä. Reserviläiset pitävät toimia ennenaikaisina ja merkkinä Hälvälän alasajosta.

Kuva: Yle
Tapio Enlund

Puolustusvoimat aloittaa Hälvälän ampumaratojen puhdistustyöt tämän vuoden aikana. Puolustusvoimat luopuu Hälvälässä 200 metrin kivääriradasta sekä harjoitusalueella sijaitsevasta sinkoradasta, joiden putsaus käynnistyy ensi syksynä.

Päijät-Hämeen Reservipiiri pitää ratojen sulkemista lähtolaukauksena Hälvälän alosajolle, mutta puolustusvoimat puhuu ympäristölupaehtojen täyttämisestä.

– En sanoisi tätä Hälvälän alasajoksi. Ensi syksynä alkaa ympäristöluvan mukaisten määräysten toteuttaminen puolustusvoimien ratojen osalta, sanoo puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnan ympäristöasiantuntija Sami Sääksjärvi.

Päätyö on pilaantuneiden maa-alueiden poisto ampumaradoilta.

– Lisäksi pitää poistaa muiltakin radoilta iskemäkohtia ja ympäristöluvan mukainen määräaika töille on tämän vuoden loppuun. Tilanneradalla tehdään pintavesien johtamis- ja hallintarakenteita, jatkaa Sääksjärvi.

En sanoisi tätä Hälvälän alasajoksi.

Sami Sääksjärvi

Pois kaivettavien maamassojen määrä selviää vasta töiden aikana. Hälvälässä on myös pääasiassa siviilikäytössä olevia ratoja.

– Niissä pitäisi myös poistaa iskemäkohtia ja tehdä ympäristöluvan mukaisia suojaustoimia. Tiukkaa tekee, kun määräajat umpeutuvat tämän vuoden lopulla. Lähtökohtana on se, että kaikki haluavat jatkaa toimintaa ja radat säilyvät käytössä, sanoo Sääksjärvi. 

Reserviläiset näreissään – adressi puolustusministerille

Päijät-Hämeen Reservipiiri on harmissaan ratojen sulkemisesta. Se ei niele puolustusvoimien väitettä ratojen tarpeettomuudesta. 

– Hälvälää käytetään tänä vuonna enemmän kuin koskaan ja nimenomaan harjoitteluun. Laukaisumäärät ovat pienemmät kuin viime vuonna, mutta ratoja käyttävät puolustusvoimien lisäksi poliisi, tulli ja rajavartiolaitos, muistuttaa Reservipiirin varapuheenjohtaja Juha Tarnanen.

Päijät-Hämeen Reservipiirin mielestä Hälvälä on korvaamaton.

Hälvälää käytetään tänä vuonna enemmän kuin koskaan.

Juha Tarnanen

– Meille ei ole tilaa Hämeenlinnassa. Kun olemme vierailleet Parolassa, meille on kerrottu, että Hätilässä saattaa olla yhden tai kahden tunnin ampuma-aikoja keskellä viikkoa ja keskellä päivää. Viikonloppuisin aikoja ei ole meille tarjolla, joten hommat loppuisivat meiltä, jatkaa Tarnanen.

Tähän astisten päätösten perusteella puolustusvoimien ampuma- ja harjoituskäyttö jatkuisi Hälvälässä vuoteen 2024 saakka ja kokonaan puolustusvoimat luopuisi alueesta viimeistään 2035.

Viime kesäkuussa Hälvälässä vieraillut puolustusministeri Jussi Niinistö lupasi tuolloin selvityttää Hälvälän tilanteen vielä kerran.

– Olemme olleet ministeriin yhteyksissä ja kertoneet tilanteen ja logistiikkalaitoksen toimet. Nyt odotetaan vastausta, sanoo Juha Tarnanen.

Päijät-Hämeen Reservipiiri vetoaakin Hälvälän puolesta ministeri Jussi Niinistöön.

– Heti vaalien jälkeen Päijät-Hämeen reservi lähtee morjestamaan ministeriä. Meitä on varmaan 150-200 henkeä, ja lähdetään viemään adressi puolustusministeri Niinistölle.

– Me emme osoita mieltä häntä vastaan, vaan tuemme puolustusministerin toimia Hälvälän säilyttämiseksi, jos hän voisi jotain tehdä, lopettaa Juha Tarnanen.

Suosittelemme sinulle