Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on kieltänyt (siirryt toiseen palveluun) 13 kasvintorjuntatuotteen käytön. Kaikkien tehoaineena on kiistelty glyfosaatti, mutta kielto perustuu POEA-apuaineeseen, ei glyfosaattiin.
Pyhimys ei ole glyfosaattikaan. Rikkaruohot sillä kyllä kuolevat, mutta glyfosaattikäsittelyn jälkeen suositellaan yli viikon varoaikaa ennen käsitellyllä alueella liikkumista.
– Me emme käytä glyfosaattia lainkaan esimerkiksi leikkipuistojen alueilla, ja muuallakin käytämme sitä vain, jos se on ehdottomasti tarpeen, sanoo Jyväskylän kaupunginpuutarhuri Vesa Lehtinen.
Glyfosaatin laaja käyttö on johtanut myös entistä paremmin torjunta-aineita kestävien rikkaruohojen kehittymiseen.
Euroopan kemikaalivirasto pohtiikin parhaillaan, mitä glyfosaatille pitäisi tehdä. Tällä hetkellä glyfosaatin käyttö on hyväksytty kuluvan vuoden loppuun saakka.
Myrkyn tilalle sokeria...
Jyväskylän kaupunki käyttää tänä kesänä edelleen glyfosaattia, mutta jatkaa kuumalla sokerivesivaahdolla suihkuttamisen kokeilua vesistöjen äärellä. Kokeilu on osoittanut, että kuumalla sokerivaahdolla suihkuttaminen toimii rikkakasvien torjunnassa.
– Siksi jatkamme ja laajennamme tätä kokeilua, sanoo Lehtinen.
Puutarhuri Marja Kuparin mukaan myös kotipuutarhan rikkakasveja voi torjua ilman kasvimyrkkyjä – kuokalla, lapiolla ja katteilla.
– Tässä omenapuun ympärillä on kuorikate, jonka alla on suodatinmatto. Ne estävät rikkaruohojen kasvun, Kupari sanoo.
Katteita rikkakasvien torjunnassa käyttää myös Jyväskylän kaupunki.
...tai etikkaa
Luonnonmukaisen ruiskutteen esimerkiksi pihakiveyksen väleistä työntyvälle kasvustolle saa etikkahaposta (siirryt toiseen palveluun), josta on myös kaupallisia valmisteita.
Yksinkertaisinta on kuitenkin ruiskuttaa kasvustolle etikkaa aina kun niitä ilmestyy.
– Rikkakasvien torjunta kannattaa aloitta mahdollisimman pian. Mitä varhaisemmassa vaiheessa on liikkeellä, sitä helpompaa se on, Kupari sanoo.
Osa rikkakasveista on myös hyvää syötävää. Pinaatin voi korvata nokkosella, ja vuohenputkestä syntyy salaatti tai piirakka.
Torjunta-aineet ovat olleet merkittävässä roolissa myös jättiputken torjunnassa. Yksittäisen kasvin torjuntaan paras keino on lapio, mutta laajempien esiintymien hävittäminen ilman myrkkyjä on hankalaa.