Hyppää sisältöön

Hoitamattomat hampaat ja hammaslääkärin pelko vievät nuoria teho-osastolle

Hammasperäinen tulehdus saattaa olla hengenvaarallinen, jos turvotus ahtauttaa ilmateitä.

Kuva: Ville Hassinen / Yle

Nuoria aikuisia päätyy yhä enemmän sairaalahoitoon hammasperäisen tulehduksen vuoksi. Turun yliopistollisen keskussairaalan päivystykseen saattaa yhdessä viikossa tulla useita kiireellistä tehohoitoa tarvitsevia nuoria potilaita.

Hammasperäisestä tulehduksesta lähtenyt yleistyvä tulehdus voi olla hengenvaarallinen. Sairaalaan tulee potilaita, joilla on useammasta hampaasta lähtöisin oleva tulehdus.

– Tulehdusoireiden ilmestyttyä hoitoon pitäisi lähteä viipymättä, mutta usein lähtöä mietitään liian kauan, kertoo suu- ja leukakirurgi ja vastuualuejohtaja Tero Soukka Tyksin tiedotteessa.

Tilanne on vakava, jos turvotus ahtauttaa ilmateitä. Suuri leikkaus ja sitä seuraava hoito ovat myös raskaita potilaalle. Kasvava potilasryhmä vaatii myös mittavia hoitoresursseja.

– Tulehdus voi levitä kaulan kautta keuhkojen väliseen tilaan, jolloin potilaan rintakehä joudutaan avaamaan. Leikkauksen jälkeen saatetaan tarvita jopa kahden viikon ajan vaativinta tehohoitoa ja esimerkiksi ylipainehappihoitoa, kertoo osastonylilääkäri sekä pään ja kaulan kirurgitiimin vetäjä Ilpo Kinnunen.

Erityisesti syrjäytyneet nuoret eivät hakeudu hoitoon ajoissa

Sairaanhoitopiirin tilastointi osoittaa, että vakavat hammasperäiset tulehdukset ovat lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Osastohoitoa vaativia vakavia infektioita oli viime vuonna noin 70.

Ensiaskel tilanteen parantamiseksi olisi riskiryhmien tunnistaminen. Erityisesti syrjäytyneet nuoret eivät hakeudu ajoissa hoitoon. Kun kouluterveydenhuolto loppuu, nuori putoaa tyhjän päälle.

Myös hammaslääkärin pelko voi olla esteenä hoitoon hakeutumiselle. Pelosta kärsiviä on kaiken ikäisiä.

Paras tae infektioiden ehkäisyssä on hyvä suun omahoito ja sekä säännöllinen hammaslääkärillä tai suuhygienistillä käynti. Kun oireita ilmenee, hoitoon pitää hakeutua viipymättä.

Täydennetty juttua klo 11:28.

Suosittelemme sinulle