Tavoitteellinen itsensä johtaminen on arvostettu taito työelämässä, oli kyseessä sitten johtaja tai alainen. Turun Logomossa oli tiistaina koolla bisnesväkeä eri puolilta Suomea. Haastattelimme aiheesta Nelli Lähteenmäkeä, Risto Siilasmaata, Johanna Pystystä ja Jukka Kurttilaa.
Nelli Lähteenmäki, Fifth Corner Inc. -yhtiön toimitusjohtaja (kuva yllä):
1. Kuinka suunnitelmallisesti johdat itseäsi? Miten teet sen käytännössä?
– Johdan itseäni suunnitelmallisesti. Startupeissa tehdään usein aika mahdottomilta tuntuvia asioita mahdottoman pienillä resursseilla. Vaatii aika usein kurinalaisuutta itsensä johtamisessa ja koko organisaation johtamisessa, jotta saadaan tehtyä niitä pieniä, keskisuuria ihmeitä, sanoo Nelli Lähteenmäki, yksi hyvinvointisovellus YOU-appin kehittäjistä.
Meditoin aamuisin, pyrin syömään hyvin.
Nelli Lähteenmäki
– Käytännössä minulla on aina tietynlaisia kehitysteemoja oman hyvinvointini ja elämäni suhteen. Tänä vuonna haluan keskittyä siihen, että teen asioita, joissa olen vahvimmillani. Lisäksi minulla on tiettyjä toimintatapoja, eräänlaisia hyvinvointiankkureita joka viikossa. Joka keskiviikko on tietyt treenit hyvän porukan kanssa. Meditoin aamuisin, pyrin syömään hyvin.
2. Asetatko itsellesi tavoitteita?
– Teen juttuja, jotka tuottavat minulle kaikkein eniten iloa, voimaa ja palautumista, jotta pystyn olemaan luova ja tehokas töissä. Töissä pyrimme keskittymään kaikkein keskeisimpiin asioihin, jotka vievät firmaa eniten eteenpäin. Kaikki muu jätetään tekemättä.
3. Mitkä ovat vinkkisi itsensä johtamiseen?
– Tyhjästä tai puolityhjästä kannusta on vaikeaa kaataa. Työ on tosi haastavaa jo valmiiksi, joten on pakko olla hyvissä väleissä itsensä kanssa. Priorisoi itsesi eli laita happinaamari ensin itsellesi ja sitten vasta auta muita. Sitten kun olet itse paremmassa kunnossa ja hyvässä vireystilassa, voit rakentaa firmaa ja johtaa. Nelli Lähteenmäki tiivistää.
Risto Siilasmaa, F-Securen ja Nokian hallitusten puheenjohtaja:
1. Kuinka suunnitelmallisesti johdat itseäsi? Miten teet sen käytännössä?
– Olen tullut suunnitelmalliseksi ajan myötä. Kaikille kehittymishaluisille suosittelen työvälineeksi muistiinpanojen tekemistä siitä, millaiseksi haluaa kehittyä. Niistä muistiinpanoista muodostuu pikku hiljaa kuvaus siitä toimintatavasta, jota haluaisi toteuttaa – ollakseen hyvä isä, hyvä johtaja, hyvä teknologian osaaja tai tekoälyn osaaja, Risto Siilasmaa aloittaa.
Silloin, kun pikkuisen sattuu, tietää, että nyt minä varmaan opin jotain.
Risto Siilasmaa
2. Asetatko itsellesi tavoitteita?
– Kyllä minä asetan itselleni tavoitteita. Ne saattavat liittyä urheiluun, johonkin osaamiseen tai toimintaan. Olen metriikkaohjautuva ja tykkään siitä, että on jotain, mitä voin mitata.
3. Mitkä ovat vinkkisi itsensä johtamiseen?
– Muistiinpanot. Ne ovat tavallaan lopputulos siitä ajatustyöstä, että miettii, minkälainen haluaisi olla esimerkiksi johtajana ja mitä on hyvä johtajuus. Kun pohdintaan käyttää aikaa ja kirjoittaa ajatuksia ylös, ajatukset jalostuvat. Kun lukee ne uudestaan kolmen kuukauden kuluttua läpi, huomaa, että pääsee lähemmäs ydintä. Monet asiat jalostuvat työn kautta ja ajan kanssa iteroiden.
Bonusvinkki:
– Joskus, kun tekee jonkin typerän virheen, niin vähän masentaa, että miten taas kompastuin tähän samaan asiaan. Silloin päätän, että ensi kerralla teen jonkin uuden virheen. En toista samaa vanhaa. Ja se on osa oppimista. Oppiminen on jossakin määrin aina kivulias prosessi, ja sitä pitää arvostaa. Silloin, kun pikkuisen sattuu, tietää, että nyt minä varmaan opin jotain, Risto Siilasmaa sanoo.
Johanna Pystynen, ohjelmistoyritys Vincitin henkilöstöjohtaja:
1. Kuinka suunnitelmallisesti johdat itseäsi? Miten teet sen käytännössä?
– Olen kiinnostunut itseni johtamisesta. Pyrin löytämään vinkkejä ajanhallintaan ja kokeilen erilaisia tapoja rytmittää työpäivää. Pyrin tarkastelemaan, miten vaikka oma palautumiseni tietynlaisten asioiden jälkeen tapahtuu. Onko tiettyjä tekoja, joilla voi lisätä palautumista? Tutkin tätä hyvin kokeilevasti, Johanna Pystynen kertoo.
2. Asetatko itsellesi tavoitteita?
– Tavoitteet tulevat aika paljon omasta intohimosta. Kun tekee työtä, joka aidosti kiinnostaa ja joka on samanaikaisesti harrastus, siihen on sisäsyntyinen motivaatio. Tulee halu tutkia asioita, kokeilla uutta ja viedä omaa ajattelua pidemmälle.
3. Mitkä ovat vinkkisi itsensä johtamiseen?
– Ensin pitää havahtua siihen, missä sitä itsensä johtamista tarvitsee. Itsensä johtaminen ei ole mikään itsestäänselvyys. Sen opettelemiseen pitää heittäytyä. Itseään oppii ymmärtämään sitä enemmän, mitä enemmän kokeilee erilaisia keinoja, tarkkailee muita ja havannoi, mitä muut tekevät. Kokeilun kautta löytää ne itsellä toimivat keinot, Pystynen kannustaa.
Jukka Kurttila, Finlaysonin toimitusjohtaja :
1. Kuinka suunnitelmallisesti johdat itseäsi? Miten teet sen käytännössä?
– En sanoisi että systemaattisesti, sillä olen aika kaoottinen välillä. Joitakin luonteeseen liittyviä perusperiaatteita on. Haluan olla läsnä paikalla, kun tehdään asioita. Kuuntelen. En koskaan esitä kritiikkiä, jollei minulla ole näkemystä, miten voisi tehdä paremmin, Kurttila linjaa.
2. Asetatko itsellesi tavoitteita?
– Tavoitteet liittyvät lähinnä henkiseen kasvamiseen. Finlaysonin näkökulmasta tavoitteet ovat muutakin kuin vain numeroita. Olemme design-alan yrityksenä tehneet asioita vähän uudella tavalla ja nousseet ehkä puheenaiheeksikin sitä kautta. Tavoitteena on kyetä tunnistamaan yhteiskunnasta asioita.
3. Mitkä ovat vinkkisi itsensä johtamiseen?
– Arvosta kaikkia. Näen aika paljon johtajia, jotka arvostavat vain kollegoitaan. Ajattelen aidosti niin, että on ihan sama, mistä idea tulee. Vaikka idea tulisi meillä vierailevalta postimieheltä, se on ihan sama minulle, kunhan idea on hyvä. Sitä ei voi saada, ellei arvosta ihmisiä.
– Olen huomannut, että positivisuudella pääsee paljon pidemmälle ja nopeammin kuin sillä vanhalla käskyttämiskulttuurilla ja delegoivalla johtamisella. Haluan myös itse olla mukana tekemässä. Suhtaudun hirveän intohimoisesti työhöni.