Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Poliitikot pyysivät anteeksi – Kabulin palautuslento synnytti somemyrskyn

Afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden eilinen palautus käynnisti ärhäkän kommentoinnin, huhumyllyn sekä väärien tietojen oikomisen sosiaalisessa mediassa. Virheensä myönsi paitsi poliisi, myös poliitikot Ville Niinistö (vihr.) ja Anna-Maja Henriksson (r.)

Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 3. huhtikuuta.
Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 3. huhtikuuta. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva
Merja Niilola
Avaa Yle-sovelluksessa

Turvapaikanhakijoiden eiliset palautukset Kabuliin synnyttivät some-myrskyn. Pakkopalautukset kirvoittivat monet poliitikot ärhäkkään kommentointiin ja lopulta anteeksipyyntöihin.

Ihmisoikeuskeskustelun kuumuutta lietsoivat epävarmat tiedot siitä, oliko Afganistanin palautuslennolla mukana raskaana olevia naisia ja alaikäisiä lapsia.

Poliisi kertoi tänään ensin, ettei lapsia tai odottavia äitejä ollut koneessa. Kaikki palautetut ovat poliisin mukaan täysi-ikäisiä.

Tiistaina alkuillasta poliisi myönsi, että vielä perjantaina Kabuliin oltiin viranomaisten virhearvion takia viemässä perhettä, jossa on raskaana oleva nainen ja lapsi. Heidät oli jo ehditty ottaa perjantaina säilöön käännytystä varten, mutta sunnuntaina selvisi, että käännytyksestä ei ole lainvoimaista päätöstä. 

Ennen tätä some oli ehtinyt myrskytä pitkään. Poliitikoista Anni Sinnemäki (vihr.) vaati tiukkaan sävyyn sisäministeri Paula Risikon (kok.) vastausta väitettyyn odottavan äidin pakkopalautukseen.

Myös Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö arvosteli palautuksia tviiteissään. Hän sanoi perheiden käännyttämisen olevan häpeällistä oikeusvaltiolle.

Niinistö on tänään pyytänyt anteeksi jakamiaan vääriä tietoja palautuslennolle passitetuista. Niinistön tiedot siitä, että afganistanilaista odottavaa äitiä ja perhettä oltiin poistamassa Suomesta, pitivät paikkansa. Ennen palautuslentoa käännytys kuitenkin keskeytettiin. Perhe vapautettiin, mutta se odottaa nyt tuomioistuimen päätöstä.

Mielenosoituksia ja lisää vettä myllyyn

Palautukset Afganistaniin polkivat eilen myös mielenosoituksia, mm. Helsinki-Vantaan lentokentällä. Niinistön tviittien väitettiin jopa lietsoneen mielenosoittajia poliisin vastustukseen.

Perussuomalaisten Jani Mäkelä tarttui kärkkäästi aiheesta kirjoittaneen Suomen uutisten juttuun ja epäili, ettei kansanedustaja Ville Niinistö seisoisi laillisen esivallan takana.

Samankalaista arvostelua jakaa myös perussuomalaisten puheenjohtaja ehdokas Jussi Halla-aho facebookissa. Osansa some-sodasta saavat myös media ja tutkijat. Päivitystä twitterissä jakaa mm. Sebastian Tynkkynen (ps.).

Myös RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson pyytää twitterissä Ville Niinistön ohella anteeksi uskomistaan huhuun, jonka mukaan lapsi sekä raskaana oleva nainen palautettiiin pakolla Afganistaniin eilen.

Sosiaalisen median kipakkaan keskusteluun otti kantaa myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.)  Ilta-Sanomissa. Sipilä penää "faktoja kohdilleen".

– Pikkaisen liikutaan äärirajoilla tässä poliittisessa viestinnässä, koska poliisilta saamani tiedon mukaan alaikäisiä lapsia tai raskaana olevia naisia ei ollut tuolla lennolla, sanoo pääministeri Ilta-Sanomille.

Juttua täydennetty poliisin tiedoin klo 16:38: "Niinistön tiedot siitä, että afganistanilaista odottavaa äitiä ja perhettä oltiin poistamassa Suomesta, pitivät paikkansa. Ennen palautuslentoa päätös kuitenkin perutttiin."

Juttua täydennetty klo 20:18 poliisin myönnettyä että se keskeytti käännytyksen oman virheensä takia.

Suosittelemme sinulle