Hyppää sisältöön

Airbnb herättää naapurivihaa – Rovaniemelle nousee pienkerrostalo lyhytaikaiseen vuokraukseen

Rovaniemelle suunnitellaan luhtitaloa, jonka yhtiöjärjestyksessä lyhytaikainen vuokraus on sallittua. Kiinteistöliitto pitää kirjausta tarpeettomana.

Tämä vanha rintamamiestalo puretaan ja tilalle nousee luhtitalo. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Perttu Ruokangas
Julkisivukuva talosta, jota mainostetaan lyhytaikaisen vuokraamisen sallivaksi. Kuva: Arkkitehtitoimisto Rantakokko Oy

Asuntojen ja huoneiden lyhytaikainen vuokraus on kasvattanut suosiotaan Rovaniemellä. Rovaniemen kaupungin matkailumarkkinoinnista vastaavasta Visit Rovaniemestä arvioidaan, että Rovaniemellä olisi vuokrattavissa yhden hotellin verran majapaikkoja alan suosituimmassa palvelussa eli Airbnb:ssä.

Lyhytaikaiset vuokralaiset erityisesti kerrostaloissa ovat herättäneet ärsytystä joissakin naapureissa. Nyt Rovaniemelle ollaan rakentamassa taloa, jonka mainostetaan soveltuvan juuri tällaiseen lyhytaikaiseen vuokraukseen. Kaupungin keskustaan uimahallin naapuriin, vanhan vaalenvihreän rintamamiestalon paikalle aiotaan rakentaa luhtitalo, jonka yhtiöjärjestyksessä sallitaan vuokraus myös lyhyiksi ajoiksi.

– Asiasta on virinnyt kovasti keskustelua että onko se luvallista vai ei ja on ihmisiä, jotka on vihaisia siitä että sitä taloissa tehdään. Päätimme, että lähdetään tekemään pienten asuntojen talo ja siinä sallitaan tämä ja ostajat tietää ostaessaan että siinä on sallittua tämä lyhytaikainenkin vuokraus, kohdetta markkinoiva SKV:n myyntipäällikkö Heikki Pulkamo sanoo.

Pulkamo kiistää, että luhtitalosta tulisi hotelli, joka on naamioitu pienkerrostaloksi.

– Tämä on ihan normaali asuintalo jossa vaan mahdollistetaan yhtiöjärjestyksen kautta, että on tieto ostajalla että hän ja naapuri voi vuokrata lyhytaikaisesti vaikka itse asuu siinä jatkuvasti.

Ainoa Suomessa?

Kiinteistöliitossa ei ole kuultu, että Suomesta löytyisi vastaavia taloyhtiöitä, joissa lyhytaikaisen vuokraamisen salliminen olisi kirjattu yhtiöjärjestykseen. Se on nimittäin sallittua ilman tällaista kirjaustakin.

Kiinteistönvälittäjä, SKV:n myyntipäällikkö Heikki Pulkamo. Kuva: Antti Mikkola / Yle

– Lyhytaikaista vuokraamista ei tarvitse kirjata yhtiöjärjestykseen, sillä osakkeenomistaja voi vuokrata asuntoaan tai huonettaan myös lyhyiksi ajoiksi, apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Kiinteistöliitosta sanoo.

Pynnönen sanoo, että joissakin taloyhtiöissä on yritetty päin vastoin kieltää lyhytaikaista vuokrausta.

– Jotkut naapurit saattavat pitää outona tai vierastaa sitä, että talossa käy paljon vieraita ihmisiä lyhyitä aikoja. Vieraista on voinut tulla meteliä tai muuta häiriötä ja vesimaksujen tasapuolisesta jakautumisesta on voinut syntyä erimielisyyttä, Pynnönen sanoo.

Asunto-osakeyhtiön yhtiökokous voi kieltää asuntojen lyhytaikaisen vuokraamisen, mutta siihen vaaditaan jokaisen osakkaan suostumus.

– Tiedän, että tällaisia kieltoja on ollut vireillä jonkin verran, mutta tarkkaa määrää ei ole tiedossa, Pynnönen toteaa.

Lyhytaikaiseen vuokraukseen soveltuvan luhtitalon ennakkomarkkinointi alkaa ensi viikonloppuna. Pulkamon mukaan asuntoja myydään etupäässä sijoittajille, sillä pienet asunnot Rovaniemen keskustassa käyvät heille hyvin kaupaksi. Rovaniemellä asuntojen vuokrat ovat kaupungin kokoon nähden melko korkeat, paikoin jopa Oulua kalliimmat. Tämä tekee Rovaniemen houkuttelevaksi kohteeksi asuntosijoittajille.

Luhtitalon asuntojen hinta on noin 4000 euroa per neliö. Taloon tulee kymmenen asuntoa ja sen toivotaan valmistuvan ensi vuonna. Talon rakentaa rakennusliike RJK Mikkola Oy.

Suosittelemme sinulle