Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Poliisi myönsi tehneensä virheen käännytyksessä – Risikko ei tiennyt afgaaniperheen säilöönotosta

Raskaana olevan naisen ja tämän perheen karkotus Afganistaniin oli jo loppusuoralla, kun poliisi huomasi ettei se ollut lainvoimainen. Säilöönotto peruttiin sunnuntaina, kun virhe selvisi.

Paula Risikko
Paula Risikko Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi ja sisäministeri Paula Risikko (kok.) vahvistivat tänään, että eilen Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin lähteneellä, kymmenen turvapaikanhakijaa palauttaneella lennolla ei ollut lapsia, eikä kukaan lennolla oleva ollut raskaana.

Risikon mukaan sekä lennolla että Afganistanin päässä palautus on sujunut hyvin.

– Olen tyytyväinen, että meillä on Afganistanin kanssa sopimus, jota olen ollut itse allekirjoittamassa. Henkilöt jotka sinne tulevat, heistä otetaan koppi, viranomaiset ja [siirtolaisjärjestö] IOM ovat auttamassa.

– IOM huolehtii palaajien juurtumisesta kotimaahan ja siitä Suomi myös maksaa IOM:lle, Risikko sanoi.

Poliisi: Säilöönotto oli virhe

Sen sijaan vielä viime perjantaina Suomesta Kabuliin oli lähdössä perhe, jonka äiti on raskaana. Perheen lapsi haettiin perjantaina Asikkalasta kesken koulupäivän, ja koko perhe vietiin Joutsenon vastaanottokeskukseen säilöönottoyksikköön. Poliisi vahvistaa, että säilöönotto ja käännytys keskeytettiin sunnuntaina.

Tiistai-illalla poliisi tiedotti, että käännytys keskeytettiin, koska selvisi, ettei perheen käännytyspäätös ollut lainvoimainen. Päätöksestä oli valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen 21. helmikuuta, ja valituksen käsittely on kesken.

– Kun havaittiin, ettei käännytyspäätös ole lainvoimainen, poliisi teki heti päätöksen perheen vapauttamisesta, totesi rikosylikomisario Matti Hirvonen poliisin tiedotteessa.

Käännytyspäätökseen oli lisätty, ettei käännyttämistä saa panna täytäntöön ennen kuin asia on lainvoimaisesti ratkaistu.

Paula Risikko kuuli perheen säilöönotosta ensi kerran Ylen haastattelussa tiistaina iltapäivällä.

– Kuulen tästä nyt ensimmäisen kerran, joten en pysty kommentoimaan.

Sisäministeri ei saa Risikon mukaan automaattisesti tietoja käännytettävien henkilöllisyydestä.

– Se on vaitiolovelvollisuusasia. Koska tämä tapaus [maanantain lento] oli julkisuudessa, halusin tietää siitä, ja poliisi tiedotti: kymmenen henkilöä, ei raskaana olevia, ei lapsia.

"Viranomaisella velvollisuus toimia"

Kun perhe saa lainvoimaisen tuomion, se on edelleen määrä palauttaa Afganistaniin. Käännytyspäätöksestä on tullut runsaasti arvostelua niin kansalaisilta kuin kansainvälisiltä järjestöltä. Sisäministerin mukaan Migrin ratkaisuihin pitää voida luottaa, ja tätä tukee sekin, etteivät tuomioistuimet ole päätöksiä laajamittaisesti pyörtäneet.

– Kun tulee lainvoimainen päätös, joka on kaikissa oikeusasteissa koeteltu, viranomaisilla on velvollisuus toimia. Silloinkin katsotaan, onko henkilö matkustuskuntoinen.

Risikko ei ota kantaa, onko Afganistan riittävän turvallinen paikka ihmisten käännyttämiseksi, mutta lisää, että raskauden tulee asettaa rajoitteita matkustamiselle.

– Jokaisessa tilanteessa aina pitää katsoa tarkasti yksilöllisesti tilanne. Lentokunto arvioidaan aina. Onhan meillä säännötkin, miten raskaana olevat voivat lentää.

Risikko vetoaa hälytysajoneuvojen työrauhaan

Risikko nosti moneen otteeseen esille huolensa poliisiautoihin kohdistuneesta häirinnästä. Eilen turvapaikanhakijoiden käännytyksiä vastustavassa mielenosoituksessa osallistujat estivät poliisiautojen lähdön Pasilan poliisilaitokselta.

– Olen todella huolissani siitä, että hälytysajoneuvoja on estetty eilen illalla. Vetoan, että jätetään hälytysajoneuvot rauhaan. Siinä on jonkun henki kyseessä aina kun hälytysajoneuvo lähtee liikkeelle.

18:03 Edit: Lisätty tieto poliisin virheestä säilöönotto- ja käännytyspäätöksessä otsikkoon ja tekstiin.

Suosittelemme sinulle