Hyppää sisältöön

NCC:n maajohtaja kosteusongelmista: Oikeasti yhtään tällaista ei saisi olla

Rakennusyhtiö rakentaa kymmenesosan Suomen asunnoista

NCC:n maajohtaja Mika Soini vakuuttaa yhtiön ottavan kosteusongelmat vakavasti Kuva: Yle

Kosteusongelmista moititun rakennusyhtiö NCC:n maajohtaja Mika Soini kertoi tiistain A-studiossa, että syytä helsinkiläisen Pitsitalon vesivuotoihin etsitään yhä. Ongelmat ovat olleet tiedossa lokakuusta lähtien. Yle kertoi ongelmista viime viikolla. Vuoto on kuitenkin paikallistettu kahden asunnon väliselle kattoterassille.

– On päädytty siihen, että pakkaskauden jälkeen terassia on alettu purkaa, jotta voidaan varmistaa, mitkä rakenteet ovat terveitä ja mitkä pitää korjata. Alkuun yritimme löytää paikan, mistä vesi menee ja korjata sitä kautta. Edelleen haluamme löytää todellisen syyn, jotta korjaus tulee tehtyä kunnolla.

Ohjelmassa kerrottiin myös toisesta kosteusongelmista kärsivästä kerrostalosta, joka Pitsitalon tapaan sijaitsee Helsingin Jätkäsaaressa ja on NCC:n rakentama. Siellä ongelma liittyy asukkaan kertoman mukaan sadevesikaivon vuotaviin liitoksiin.

Soini katseli juttua hiljaisena.

– Tätä ei ollut kyllä kiva katsella eikä kuunnella. Täytyy käydä tarkkaan läpi ja ottaa opiksi kaikki, mitä tästä voi, etteivät tällaiset toistu.

Maajohtaja Soini pitää tapauksia yksittäisinä ja inhimillisistä virheistä johtuvina. Jos toiminnasta löytyy rakenteellisia puutteita, ne korjataan, hän lupaa.

– Kaikki nämä tapaukset käsitellään. Jos puutteita on meidän toimintamallissamme, toimintajärjestelmässä, ne korjataan järjestelmään ja ryhdytään toimimaan sen mukaisesti.

Ylen kyselyssä lisää tapauksia

Yle pyysi ihmisiltä kokemuksia uudisrakennusten kosteusongelmista. Lyhyessä ajassa vastauksia tuli kymmeniä, joista useita NCC:n rakentamissa taloissa asuvilta. Soini arvioi yhtiön laadullisen toiminnan olevan kuitenkin alan keskimääräistä tasoa, vaikka myöntää parantamisen varaa olevan.

–  Me tehdään noin 2 000 asuntoa vuodessa, mikä on lähes kymmenen prosenttia suomalaisesta asuntotuotannosta. Ja tämäntyyppisiä rakennuksen kattoon tai vaippaan liittyviä reklamaatioita on noin parikymmentä. Ja teemme kaikkemme, että saamme näitä vähennettyä, koska oikeasti yhtään tällaista kosteusongelmaa ei saisi olla. Tavoite on, että niitä on nolla.

Suosittelemme sinulle