Hyppää sisältöön

Presidenttien rouvilla omaa ohjelmaa – tutustuivat Ainolaan

Kiinasta on aiemmin tehty vain yksi presidenttitason vierailu Suomeen.

Peng Liyuan ja Jenni Haukio Ainolassa.
Kiinan presidentin puoliso Peng Liyuan ja rouva Jenni Haukio Ainolassa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Paula Tapiola

Suomen ja Kiinan presidenttien puolisot tutustuivat säveltäjä Jean Sibeliuksen kotitaloon Ainolaan Järvenpäässä aamupäivällä.

Rouva Jenni Haukiolle ja Peng Liyuanilla kerrottiin Ainolan arkkitehtuurista. Talon suunnitteli Lars Sonck, ja se valmistui vuonna 1904.

– Talossa piti olla kaksi ominaisuutta. Ensimmäinen niistä on melkein näkymätön. Emme näe sitä enää, varsinkaan tällaisena päivänä, mutta se on järvi. Järvi on noiden puiden takana. Sata vuotta sitten se oli tietysti näkyvissä, museonjohtaja Hanne Selkokari kertoi.

– Toinen tärkeä ominaisuus oli tämä takka. Sen piti olla vihreä, ja tiilet on tehty tässä lähellä, noin viiden kilometrin päässä. Värin piti olla vihreä, koska Sibelius näki musiikin väreissä. Vihreä, keltainen ja punainen olivat hänelle tärkeitä värejä.

Peng Liyuan ja Jenni Haukio Ainolassa.
Kiinan presidentin puoliso Peng Liyuan antoi Ainolaan lahjaksi musiikkia. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vierailun päätteeksi Kiinan presidentin puoliso Peng Liyuan ojensi lahjoja Ainolan kotimuseon edustajille. Joukossa oli muun muassa Kiinan kansallisorkesterin tulkintoja Sibeliuksen sävellyksistä. Peng itse sai lahjaksi Ainolasta kertovat kirjan.

Peng oli ennen naimisiinmenoaan laulajatähti ja näyttelijä, joka oli ollut kiinalaisille televisiosta tuttu jo vuosikymmeniä. Kiinasta on aiemmin tehty vain yksi presidenttitason vierailu Suomeen.

Lue myös:

Analyysi: Suomi pääsi Kiinan syleilyyn – Pandamaat eivät mesoa ihmisoikeuksista

Jättiläispandojen tulo Suomeen varmistui – "Pidämme Kiinan kansallisen aarteen kunniassa"

Kiinan presidentti tyhjensi Helsingin kadut ja jopa jalkakäytävät – liikenne poikki keskustassa pitkälle iltaan

Suosittelemme sinulle