Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Viipurin Valtauksesta ystävyyspyöräilyyn – 30. pyöräretki Lappeenrannasta Viipuriin alkoi

Jopa Neuvostoliiton rautakangenjäykkä byrokratia taipui naapurikaupunkien yhteisen tapahtuman edessä.

Pyöräilijöitä Marian aukiolla
Pyöräilijät lähtivät Viipuria kohti Lappeenrannasta aamulla kello 8. Kuva: Sirkka Haverinen/Yle
Ulla Ylönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrannan ja Viipurin välinen ystävyyspyöräily on itärajan tuntumassa varma kevään merkki.

65 kilometrin matka Lappeenrannasta Viipuriin taitetaan letkassa nyt 30. kertaa. Mukana on ennätysmäärä pyöräilijöitä: 160 suomalaista ja 25 venäläistä pyöräilijää.

Tapahtuman markkinointi naapureille oli työlästä

Ystävyyspyöräilyn keksi rovasti Matti J. Kuronen, joka 30 vuotta sitten nuorena pastorina heitti ilmaan ajatuksen polkupyöräretkestä Viipuriin.

Innostus levisi nopeasti, ja ensimmäistä kertaa vuonna 1988 järjestetyn pyöräilytapahtuman alkuvalmistelut hoiti Etelä-Karjala -lehden päätoimittaja. Se ei ollut helppoa.

– Sähkeitä ja teleksejä läheteltiin Neuvostoliiton urheilukomitealle Moskovaan ja Tallinnaan. Ideaa esiteltiin naapurimaan viranomaisille myös Rättijärvellä ja Viipurissa järjestetyissä tilaisuuksissa, kertoo lehden entinen päätoimittaja Kari Hämäläinen.

Itäyhteyksiä hoitamassa olivat alusta alkaen myös Suomi-Neuvostoliitto-seuran Lappeenrannan osasto ja sen pitkäaikainen puheenjohtaja Keijo Laine.

– Ratkaisevan potkun hanke sai, kun pyöräily liitettiin kaupunginjohtaja Jarmo Kölhin johdolla neuvottelemaan Lappeenrannan ja Viipurin kaupunkisopimukseen, kertoo Laine.

Nuijamaan rajanylityspaikalle johtava Saimaan kanavatie
Rajan ylityksen jälkeen matka jatkuu Venäjältä vuokratulla Saimaan kanavan huoltotiellä. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Historiallinen rajanylitys polkupyörillä

Ensimmäisen ystävyyspyöräilyn nimeksi tuli Viipurin Polkaisu. Se oli myös ensimmäinen kerta, kun valtakunnan raja ylitettiin sodan jälkeen polkupyörillä.

Seuraavana vuonna työnimeksi otettiin mahtipontisesti Viipurin Valtaus. Nimi ei viipurilaisia säikäyttänyt, sillä jo kolmantena keväänä pieni ryhmä viipurilaisia pyöräilijöitä saapui Lappeenrantaan noutamaan naapurikaupunkilaisia kylään.

– Tällä kertaa meitä vastassa on 25 viipurilaista, kertoo kaikkiin ystävyyspyöräilyihin osallistunut Keijo Laine.

30. ystävyyspyöräilyreissulleen Laine lähtee huoltojoukkojen jäsenenä.

– Matka taitetaan noin kymmenen pyöräilijän ryhmissä, eteneminen tapahtuu hitaimman mukaan. Ketään ei jätetä, ja huoltoautot seuraavat mukana, kertoo Laine.

Noin tunnin välein pyöräilijät pysähtyvät tankkaamaan ruokaa ja juomaa. Menomatkalla he nauttivat lounaan Rättijärvellä.

Poliisisaattueet letkan molemmissa päissä

Reitti kulkee pitkin Saimaan kanavan huoltotietä, missä viipurilainen osapuoli huolehtii pyöräilijöiden turvallisuudesta.

– Pyöräilijäletkan molemmissa päissä on poliisisaattueet, kertoo Laine.

30. ystävyyspyöräily huipentuu Viipurissa hotelli Druzhbassa vietettävään iltajuhlaan. Lappeenrantaan pyöräilijät palaavat lauantaina.

Pyöräily kuuluu Suomi 100 -tapahtumiin.

Suosittelemme