Hyppää sisältöön

USA varoittaa voivansa toimia yksinkin, jos YK ei tee mitään Syyrian kaasuiskun takia

Venäjä on ilmoittanut vastustavansa länsimaiden esittämää päätöslauselmaa, jossa tuomitaa Syyrian tiistainen kaasuisku. Länsimaat syyttävät iskusta Syyrian hallitusta.

Puhuessaan YK:n turvallisuusneuvostossa Yhdysvaltain YK-lähettiläs piteli käsissään kaasuiskun uhrien kuvia. Kuva: Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley varoittaa, että jos YK ei tee mitään Syyrian kaasuiskun takia, Yhdysvallat saattaa toimia.

– Kun YK johdonmukaisesti laiminlyö velvollisuutensa toimia kollektiivisesti, on tilanteita, joissa meidän täytyy ryhtyä omiin toimiin, Haley sanoi YK:n turvallisuusneuvostolle.

Neuvosto keskustelee Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan laatimasta päätöslauselmaluonnoksesta, jossa tuomitaan Syyriassa tiistaina tehty kaasuisku. Länsimaat syyttävät iskusta Syyrian hallitusta.

Syyrian hallitusta tukeva Venäjä on kuitenkin ilmoittanut, ettei se hyväksy päätöslauselmaesitystä. Maa on kiistänyt, että Syyrian hallitus olisi käyttänyt kemiallisia aseita.

Haley syytti Venäjää siitä, että se on sulkenut silmänsä aiempien kemiallisten iskujen julmuudelta estämällä aikaisemmin veto-oikeudellaan päätöslauselman, joka olisi määrännyt syyllisille pakotteita. Puhuessaan Haley piti käsissään tiistain iskun uhrien kuvia.

Ranskan lähettiläs François Delattre vaati Venäjää painostamaan Syyrian hallitusta ja Yhdysvaltoja panemaan kaiken painonsa Syyria-ratkaisun taakse.

– Puhumme sotarikoksista, Delattre huomautti.

Trump: Tällaista ei voi sietää

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tuominnut Syyrian kaasuiskun loukkaukseksi ihmisyyttä kohtaan.

Tällaista ei voi sietää, Trump sanoi tavetessaan Jordanian kuninkaan Abdullahin. Hän syytti iskusta suoraan Syyrian hallitusta.

Trump ei sanonut, miten Yhdysvallat aikoo mahdollisesti vastata iskuun, joka vaati kymmenien ihmisten hengen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

_Korjattu 21.47: Trump ei ole vierailulla Jordaniassa, kuten jutussa aiemmin virhellisesti mainittiin. Trump tapasi Jordanian kuninkaan Yhdysvalloissa. _

Suosittelemme sinulle